RUSI GRANATIRAJU ODESU: Nisam siguran da imaju dovoljno snage da napadnu grad – tvrdi Akrap

Više eksplozija čulo se ujutro u Odesi, lučkom gradu na jugu Ukrajine. Ruske rakete pogodile su “ključnu infrastrukturu”, najvjerojatnije skladište goriva u blizini ukrajinskog lučkog grada Odese u ranim jutarnjim satima u nedjelju, ali nije bilo žrtava, objavili su gradski dužnosnici.

“Kada se analiziraju ciljevi koje gađaju ruske snage i kada se analizira promjena ruske strategije, kada se pogleda stanje u ruskoj vojsci i njihove sposobnosti i mogućnosti, nisam uvjeren da će Rusija smoći dovoljno ljudske, tehničke i logističke snage da napadne Odesu. Naime, Odesa je jako dobro utvrđena što se tiče obrane od strane mora”, komentirao je za HTV stručnjak za sigurnost Gordan Akrap.

Ruske snage su granatirale kritičnu infrastrukturu – energetske i infrastrukturne objekte kojima pokušavaju smanjiti učinkovitost ukrajinske obrane, naglasio je.

“Osobno nisam uvjeren da će Rusi svojim pješačkim i kopnenim snagama napasti taj dio, nego će ga dalekometnim projektilima, u ovom slučaju topničkim i raketnim sustavima, gađati taj dio i pokušati na takav način oslabiti ukrajinsku obranu – dodaje.Može se, kaže Akrap, očekivati da se Rusija reorganizira i pregrupira kako bi pokušala uzeti što je moguće više prostora na istoku Ukrajine. kako bi si postavila bolju poziciju za buduće pregovore”.

Komentirao je i jutrošnje informacije iz američke obavještajne službe, koje kažu da znaju koji je novi Putinov plan – kontrola nad Donbasom.

“Rusija više nema ni ljudskih ni logističkih ni materijalnih resursa da može ispuniti sve strateške ciljeve koje je postavila na početku, tako da je došlo do njihovog redefiniranja na određenu dozu, kako to ruski politički vrh trenutno misli – da je to ona prihvatljiva razina osvajanja Ukrajine koja bi mogla opravdati cijeli ovaj rat”, kaže Akrap.