RUSI GA OSLOBODILI: Prebeg danas stiže u Hrvatsku, dočekat će ga tim hitne pomoći

Hrvat Vjekoslav Prebeg kojega je Rusija oslobodila uz još 9 stranih ratnih zarobljenika s ukrajinskog tla, vraća se u Hrvatsku.

Izvor: Media servis

Svih 10 oslobođenih stranaca koje su ruske snage zarobile u Ukrajini stigli su sinoć u Saudijsku Arabiju. Prebega će po slijetanju u Zagreb dočekati tim hitne pomoći, jer kako iz Vlade poručuju, prioritet je ocjena zdravstvenog stanja te po potrebi pružanje zdravstvene skrbi.

Vijest o oslobođanju Prebega potvrdio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

“Hrvatska Vlada zajedno sa Službom vanjskih poslova, od prvog dana predano je radila i surađivala s ukrajinskim tijelima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom, pri njegovom posjetu Ukrajini u svibnju. Ovim putem zahvaljujemo i Saudijskoj Arabiji na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog nama iznimno važnog slučaja.”

Foto: Twitter

S Prebegom je telefonski razgovarao premijer Andrej Plenković koji je kratko na Twitteru napisao:

“Radujemo se svi što se vraća u Hrvatsku”.

Zahvalio je pritom vlastima Ukrajine i Saudijske Arabije na suradnji i pomoći, kao i hrvatskoj diplomaciji na uloženim naporima.

Podsjetimo, Vjekoslavu Prebegu prijetila je smrtna kazna u samoproglašenoj Narodnoj Republici Doneck jer je u ratu sudjelovao na ukrajinskoj strani.