RUŠENJE PLENKOVIĆA: Kovač i Stier će svašta najavljivati do unutarstranačkih izbora – kaže Relković

Podijelite članak

Nakon opsežne rekonstrukcije Vlade premijer Plenković možda će morati isti posao obaviti u i HDZ-u. Na iznenađenje mnogih, stranački kolega Miro Kovač sa saborskih hodnika poslao je jasnu poruku – stanje u stranci nije dobro.

Izvor: Media servis

Dok je premijer hodočastio po Odborima kako bi predstavio nove ministre, HDZ-ovac Miro Kovač koji je ranije najavio kandidaturu za čelnika stranke, sa saborskih je hodnika jučer poslao jasnu poruku o promjenama u Vladi.

“Znači imamo rekonstrukciju u hrvatskoj Vladi. Za pobjedu HDZ-a na sljedećim izborima nama je potrebna nadasve rekonstrukcija u HDZ-u”, rekao je Kovač.

Dok je šetao s jednog Odbora na drugi Plenković je ipak uspio kratko reagirati na ovakve izjave.”Treba najprije Vladu rekonstruirati, a HDZ konsolidirati. Vidjet ćemo tko će biti glavni u toj igri”, poručio je premijer. U večernjim satima bio je nešto konkretniji. Nakon intenzivnog dana u Saboru poručio je kako nema bunta u HDZ-u. Kolegi Kovaču je poručio da je svaka politička ambicija legitimna.

No, ”zanimljivo je da za vlastitu promociju koristi na dan kada se žestoko borimo za ugled stranke protiv naših političkih protivnika”, istaknuo je.

“Da se baš taj dan nađe netko tko bi iskoristio trenutak jer je ovdje puno novinara da nešto kaže i skrene pozornost na sebe. Nastoje nešto malo ušičariti da zamašu svojom zastavicom – tu smo. – Radi li Kovač štetu HDZ-u? – Ma ja ne očekujemo od ljudi niti nespoluh niti bilo kakvo drugo ponašanje. Ono što očekujem je politička mudrost”, rekao je Plenković.

Čeka li premijera ipak nova borba u redovima vlastite stranke, pitali smo političkog analitičara Ivicu Relkovića.

“U HDZ-u neće biti takvih problema. Rekonstrukcija Vlade je po meni bila zadnja opasna krivina do redovnih izbora, a prije Sabora HDZ-a. Do sabora stranke će se najavljivati određene stvari kao što je Stier najavio, a možda i Kovač, ali ne način da bi oni svojoj stranci u samom Saboru smanjili broj ruku. To bi bilo vrlo opasno”, smatra.

Relković smatra da su sve ovo najave za izbore unutar same stranke te da bi Plenković ovoga puta mogao imati ozbiljne protukandidate. Sigurno ga očekuju brojna terenska lobiranja kako bi prikupio podršku prije stranačkog sabora, kaže.

“Da se tako nešto dogodilo kod smjene ministara to bi bilo vrlo opasno, ali kada je smjena prošla mislim da nitko neće biti rušitelj, odnosno optužen da je destruktor samog HDZ-a. Ne bi dobio glasačku mašineriju na izbornom saboru. Mislim da svatko od njih treba stvarati oko sebe ozračje da su oni konstruktivni, a ne destruktivni”, smatra.

Ono čime se premijer sada mora ozbiljno pozabaviti su predsjednički izbori. Da je kojim slučajem HDZ bolje prošao na izborima za Europski parlament, Vlada bi se lakše ogradila od eventualnog poraza njihovog kandidata, ističe Relković.

“Međutim, nakon loših rezultata na izborima dobiti loš rezultat, a stati kao stranka iza Kolinde Grabar Kitarović za Andreja Plenkovića bio bi alarm hoće li na unutarstranačkim izborima biti škakljivo”, rekao je.

Dodajmo još da je sukob na relaciji Kovač-Plenković jučer za Dnevnik Nove TV komentirao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Kovačeve izjave smatra neozbiljnima i dodaje da ga one diskvalificiraju za poziciju predsjednika stranke.

Komentiraj