RUSAK & LOVRIĆ: Zagreb donosi novu odluku kojom je Zagrepčanima ugrožen krov nad glavom

Gordana Rusak i Ivica Lovrić su u ime Kluba nezavisnih zastupnika Grada Zagreba održali konferenciju za medije kako bi ukazali na neodgovorno upravljanje gradskom imovinom.

Izvor: Media servis

To su učinili ispred oštećene zgrade u Rimski put 50 koja je u vlasništvu Grada Zagreba. Njezini stanari već dvije godine pokušavaju bezuspješno riješiti problem sanacije krova i prokišnjavanja koje se u međuvremenu proširio sa šestog sve do četvrtog kata. Niz zidove stanarima doslovno teku slapovi. Kako ti stanovi izgledaju i koji su katastrofalni razmjeri štete priliku su imali vidjeti i predstavnici medija.

​‘‘To je neodgovorno upravljanje gradskim nekretninama, ali i ugrožavanje zdravlja i egzistencije ljudi koji u tim stanovima žive u neljudskim uvjetima. Njihova je obveza plaćanja stanarine, ali gdje je tu obveza Grada Zagreba da nekretninu koju iznajmljuje održava u funkcionalnom stanju. Upravo se kreće u izmjenu načina naplate najma gradskih stanova pa će nekima stanarina on porasti i nekoliko puta.

Planiraju li to oni drastično povećati stanarinu i za ovakve stanove u kojima su kante, lonci i ručnici za skupljanje vode koja teče po zidovima obveznan dio opreme stana? I otvara se pitanje zašto dvije godine nisu sanirali krov? Hoće li na taj način prisiliti sadašnje stanare da napuste te stanove i onda će ih sanirati za neke druge stanare. Ovi sadašnji će u Irsku, a stanari Porina u te stanove?

Upravo to omogućuje njihova odluka koju žele usvojiti u Skupštini da pravo na najam stana u Zagrebu imaju i oni koji su u njemu prijavljeni samo godinu dana, a ne kao dosad minimalno deset godina. Neka sada ova gradska vlast one lonce kojima su bjesomučno lupali da bi se dokopali vlasti doniraju ovim ljudima da bi u njih skupljali vodu koja im teče po stanovima koji su u vlasništvu grada.

Tomaševiću ti lonci više neće biti od pomoći jer građane se moglo bukom i halabukom prevariti samo jednom i nikad više‘‘, oštro je rekla Rusak. Dodala je kako se Zagreb guši u problemima jer se problemi ne rješavaju, novi nastaju, a stari još nisu riješeni. Trenutno su sve oči uprte u sanaciju šteta od nevremena. To se ne odvija dinamikom kojom bi trebalo, a po strani ostaju problemi koji postoje već godinama.

Nešto oštriji bio je Ivica Lovrić podsjetivši na prijedlog Odluke o najmu stanova koja je, kao i nacrt prijedloga Zaključka o visini najamnina za stanove kojima upravlja Grad Zagreb u javnom savjetovanju do 18. 8. 2023. ‘‘S obzirom na to da je predložen niz i loših odredbi za građane grada Zagreba koji su se rodili i neprekidno imaju prebivalište u Zagrebu kao i za građane ovoga grada koji u njemu i maju duže prebivalište, no također prijedlog Odluke sadrži početak opasne ideološke agende koja ima za cilj kroz stambenu politiku provesti etničko čišćenje, kako je i napisala u knjizi Stambene politike u službi društvenih i prostornih nejednakosti, Iva Marčetić, koja je ujedno i predsjednica Radne skupine koja je izradila ovaj prijedlog Odluke‘‘, rekao je Lovrić.

Istaknuo je kako Grad Zagreb upravlja s ukupno cca 6.700 stanova. Od navedenog broja: 1063 stana su u javnom najmu na lokaciji N. Jelkovec i Podbrežje/najamnine iznose ovisno o površini stana od 140 eura do 320 eura, 3529 stanova je u najmu sukladno Odluci i najmu stanova (socijalna lista i izvan liste po preporuci GU za socijalu i branitelje, najamnina je zaštićena koja iznosi 2,70 kn/m2 odnosno 0,36 eura/m2), 518 stanova koriste raniji nositelji stanarskog prava ex lege zaštićeni najmoprimci na neodređeno vrijeme sukladno odredbama Odluke o najmu stanova i plaćaju zaštićeni najam, 728 stanova je u bespravnom korištenju /oni su zaduženi naknadom za korištenje u visini zaštićene najamnine, 700 je praznih stanova, 113 stanova je Grad dao na privremeno korištenje državnim institucijama.

Grad Zagreb je s naslova najamnine uprihodio u 2022. godini 4.984.665,90 eura. Važno je napomenuti da se nacrtom Zaključka o visini najamnina izračunava neovisno o površini stana ovisno o prihodu obitelji te se ovisno o postotku mjesečnog prihoda obitelji svrstava u razred /tri razreda/ i ovisno o razredu množi s koeficijentom/1. razred 0,15 ×mjesečni prihod obitelji najmoprimca; 2. razred 0,20×mjesečni prihod obitelji najmoprimca; 3. razred 0,25×mjesečni prihod najmoprimca). Nacrt prijedloga Odluke o najmu stanova te nacrt prijedloga Zaključka o visini najamnina za stanove kojima upravlja Grad Zagreb, sadrže brojne izmjene na štetu brojnih građana, odnosno obiteljskih domaćinstava, a to je da umjesto 10 godina neprekidnog prebivanja za ostvariti pravo na najam gradskog stana dovoljna 1 godina prebivanja u Zagrebu te da ne smije imati stan/kuću na području Zagreba odnosno Zagrebačke županije, ali može imati drugdje – tako da mogu posjedovati kuće, apartmane, vile izvan tog područja i ujedno ostvariti pravo na najam gradskog stana.

Također, predloženo je da se za najam gradskog stana mogu prijaviti/podnijeti zahtjev na natječaj osobe koje nisu u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici te nisu srodnici /osobe koje nisu u nikakvom srodstvu/ – vidjeti članak 27. prijedloga Odluke, nastavio je Ivica Lovrić iznositi problematiku pred medijima. Prijedlogom Odluke /članak 22./ određuje se gornja granica za najam, tako je za više člana kućanstva propisano da prihod po članu kućanstva ne smije prelaziti 70% prosječne mjesečne plaće po zaposlenom u pravnim osobama u Gradu Zagrebu, a za samačka kućanstva ne smije prelaziti 100%.

A, to znači da će svi najmoprimci koji će prelaziti te iznose izgubiti pravo na najam, biti pozvani na vraćanje stana u posjed Gradu te ako tako ne postupe inicirati će se otkazi najma i potom ovrhe iseljenja. Treba svakako ukazati na članak 2. stavak 2. jer isto protivno odredbi Zakona o najmu stanova koji propisuje što se smatra stanom /članak 2. Zakona/.

‘‘Bitno je napomenuti da gradska vlast nije produžavala ugovore o najmu sa najmoprimcima koji su bili sklopljeni na 5 godina, a istekli su u protekle dvije godine. Očigledno da su bez zakonske osnove ostavili ljude u najmu dok ova Odluka ne stupi na snagu te im otvori mogućnost da zbog prelaska u veći cenzus veliki broj ljudi, ponajviše treći razred ostane bez stana, odnosno na ulici‘‘, izrazio je zabrinutist Lovrić.

Zanimljivo je da Nacrt prijedloga Odluke o najmu stanova navodi umjesto zakonske formulacije „obiteljsko domaćinstvo“, navodi formulaciju „kućanstvo“, samo očito iz razloga da bi se za najam stana mogle prijaviti osobe koje nisu supružnici ili osobe koje nisu u nikakvom srodstvu. ‘‘Iz svega nedvojbeno proizlazi da je ovo opasna igra većih razmjera koja će pokušati kroz stambenu politiku provesti etničko čišćenje građana ovog Grada, ono čega smo se već nagledali kroz povijest te je ostalo zapisano kao jedan od najžalosnijih perioda hrvatske povijesti‘‘, zaključio je Lovrić.