ROMANTIČNA PRIJEVARA: Dubrovčanin uvjeren da je našao ženu putem interneta, pa opljačkan

Kibernetički kriminalci koriste sofisticirane načine kako bi stekli povjerenje žrtava i od njih dobili novac ili vrijedne bankovne podatke. Ovo je jedna istinita priča.

Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj je prijavljen slučaj romantične prijevare na način da se krajem siječnja prošle godine 57-godišnjem muškarcu putem društvene mreže javila ženska osoba koja se predstavila kao državljanka Amerike koja se trenutno nalazi u Siriji s ocem koji je tu vojno angažiran.

Komunikacija se uskoro intenzivirala i postala romantična, nakon čega je ženska osoba najavila svoj dolazak u Republiku Hrvatsku kako bi ozakonili svoju vezu. Uskoro je javila da joj je otac u ratu smrtno stradao i ostavio novčani iznos od 200 tisuća dolara koje ona želi donijeti u RH i staviti na račun 57-godišnjaka, na što je on pristao.

Nakon toga ženska osoba prebacuje komunikaciju na navodnog agenta koji će donijeti novac u RH, a koji od 57-godišnjaka u dva navrata traži uplatu novca za carinske pristojbe kako bi uspješno unio novac u RH, na što 57-godišnjak pristaje i u dva navrata uplaćuje ukupno 4.650,00 Eura. Kada je od njega zatraženo da i treći put uplati novac u istu svrhu, oštećeni muškarac je shvatio da je prevaren nakon čega je policiji prijavio cijeli slučaj.

Navedeni slučaj je samo jedan od primjera sve češćih internet prijevara kojima svjedočimo u posljednje vrijeme, stoga još jednom želimo upozoriti građane da kibernetički kriminalci koriste vrlo profinjene trikove i obećanja kako bi od vas izvukli novac ili vrijedne informacijske podatke. Taktike koje pri tom koriste su sve inovativnije i jako ih je teško otkriti. Od pretvaranja da su voditelji vaše organizacije do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu ili da preko njih možete stvariti laku zaradu, kaže se u priopćenju PU dubrovačko-neretvanske.