RODITELJI ODGAJATELJI: Dodijeljeno prvih 100 rješenja – po neto 5.250 kuna, kaže gradonačelnik

Milan Bandić

Prvih 100 rješenja uručeno je danas roditeljima koji su odlučili prihvatiti status odgajatelja. Za taj status u glavnom gradu stiglo je više od tisuću prijava.

Izvješće: Media servis

Ova mjera prilično je uzburkala zagrebačku javnost, a prema kojoj majke, odnosno očevi s troje ili više djece imaju pravo na novčanu pomoć te na zdravstveno i mirovinsko osiguranje, ukoliko odluče ostati doma i odgajati svoju djecu.

“Očekivao sam što god dobijem. Cifru ne znam kolika je, mislim da je oko 3 i pol, 4 tisuće. Sve je dobro. Da je pola od toga, dobro je”, poručio je jedan od roditelja.Kazao nam je otac troje djece, koji je htio ostati anoniman, no koji je već dulje vrijeme nezaposlen. Njegova supruga radi pa su, kaže, odlučili da on prihvati status roditelja odgajatelja.

Za razliku od njega, 40-godišnja Jasmina donedavno je bila zaposlena. Imala je plaću 2600 kuna. Otkaz je dala kako bi se brinula o svoje troje malodobne djece. “Što god da je bilo više, ja sam bila i sa cifrom od 3200 kuna zadovoljna, jer mi je to više od plaće bilo, a doma sam sa svojom djecom. U konačnici su sada rekli 4050 kuna”, kaže mama Jasmina.

Ovom mjerom oduševljena je i Mira, također majka troje djece, koja je već dulje vrijeme nezaposlena. Niti ona nije sigurna koliko će mjesečno na koncu iznositi naknada za roditelja odgajatelja, no bolje išta nego ništa, kaže: “Jako sam sretna što smo ovo dobili i što se netko sjetio nas majki, jer mislim da su u posljednje vrijeme majke na malo nižoj razini no što bi trebale biti. Evo, puno mi to znači da mogu biti sa svoje troje djece, jer su svi mali, tako da, evo, jako sam sretna i još usput ćemo primati novce”, kaže Mira.

Od početka rujna, otkako je uvedena ova mjera, pristiglo je više od 1570 zahtjeva, pohvalio se Milan Bandić. Za njega su roditelji s troje ili više djece heroji, koji će do 15-te godine života najmlađeg djeteta dobivati mjesečno nešto više od 5 tisuća kuna.

“Danas imati troje, četvero ili petero djece u situaciji kada se loše živi nije lako. Ova mala simbolična gesta naša da se roditeljima odgajateljima osigura 5250 kuna mjesečno do navršene 15-te godine života je velika pomoć za one koji vole djecu, koji žele imati djecu, a ponekad zbog ekonomskih razloga to ne bi mogli učiniti”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Da ne bi bilo zabune, riječ je o neto mjesečnom iznosu…”Neto, 5250 kuna”, kaže Bandić.

Iz gradske uprave najavljuju da će svaki mjesec uručivati po 100 rješenja, a svi oni koji se jave za ovu, po svemu sudeći vrlo popularnu mjeru, gradska uprava vodi na ručak u Gastroglobusu na proljeće iduće godine.