RODITELJ ODGOJITELJ: Odluka o postupnom ukidanju nije protuustavna!

Ustavni je sud odlučio kako dluka o postupnom ukidanju mjere ‘roditelj odgojitelj’ koju je svojedobno uveo pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić – nije protuustavna.

Odluku je komentirala zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, Danijela Dolenec.

– Ova je presuda Ustavnog suda, koju se veselimo pročitati u cijelosti i čuti sve argumente, za nas svakako ispravna i očekivana. Mi smo mandat u Zagrebu dobili za provođenje pravih promjena. One su teške, stvaraju otpore pa i pravosudne bitke. U protekle dvije godine mnogi su nam govorili da to ne radimo i da se ne može. A mi smo pokazali da možemo i vjerovali smo da će pobijediti javni interes, rekla je Danijela Dolenec na konferenciji za novinare.

Mjera je započela 2016. godine te je Grad Zagreb za nju ukupno izdvojio 320 milijuna eura, a samo u 2022. godini – 70 milijuna eura. S tim novcem, dodala je, mogu se izgraditi svi potrebni vrtići, da bi svakom djetetu u Zagrebu bili dostupni.

Podsjetila je da su prošli tjedan otvorili drugi vrtić u ovom mandatu te će do kraja godine otvoriti još dva. Sada je sedam gradilišta vrtića u tijeku, a za još pet traže izvođača pa ne sumnjaju da će ispuniti jedno od glavnih obećanja – da omoguće svakom djetetu u Gradu Zagrebu upis u gradski vrtić. Dolenec je istaknula da rade i na drugom važnom cilju – omogućavanju potpune uključenosti žena u tržište rada.

Navela je da korisnici polako izlaze iz mjere kako djeca stječu školsku dob od sedam godina pa će vjerojatno biti korisnika još i iduće godine, no broj je već prepolovljen. Iz mjere je 30. rujna ove godine izašlo 2900 korisnika i trenutno ih je 2420, istaknula je. Na pitanje novinara odgovorila je da oni koji se zaposle, a imaju dijete mlađe od sedam godina, i dalje mogu primati naknadu od 280 eura.