RODITELJ-ODGOJITELJ: Mjera je stajala 1,8 milijardi kuna i imala niz štetnih posljedica

Mjera roditelj odgojitelj ide dalje. Barem zasad. Visoki upravni sud naredio je privremenu obustavu izvršenja izmijenjene odluke o mjeri roditelj odgojitelj, objavio je bivši pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje u Zagrebu Ivica Lovrić.

To znači da će se od 1. svibnja novčana naknada za roditelje odgojitelje isplaćivati normalno. Odluka je privremeno obustavljena do donošenja konačne odluke o njenoj zakonitosti.

Ispred zgrade Gradske uprave izjavu je potom dala zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec koja je rekla da svoj temeljni cilj, poboljšanje demografije, mjera nije donijela.

Napomenula je da je na nju potrošeno 1,8 milijardu kuna. Imala je i niz štetnih posljedica, onemogućuje zapošljavanje žena i upis djece u vrtiće.

Kazala je i da sud nije danas govorio o merutu stvari. Pisano obrazloženje još nisu dobili.

“Ja bih voljela da ishod nakon današenje odluke bude skora odluka o zakonitosti. U interesu i korisnika i Grada Zagreba da ona bude što prije”, naglasila je Dolenec, kako piše Dnevnik.hr.

“Bio bi presedan da demokratski izabrana vlast ne može odrediti novčane naknade. Ovo je samo još jedna novčana naknada, ona se ne isplaćuje na temelju nekog zakona ili prava”, dodala je.