ROBOTI UMJESTO LJUDI: Evo tko bi sve mogao biti zamijenjen i ostati bez posla

Umjetna inteligencija sve je više prisutna u svakodnevnom životu, a mnogi su u strahu hoće li zbog nje izgubiti svoj posao.

O zanimanjima, odnosno poslovima koje će zamijeniti umjetna inteligencija pisao je The Wall Street Journal.

Objavili su koliko bi udio zaposlenih mogla zamijeniti umjetna inteligencija u SAD-u. Tako na prvom mjestu s 46 posto je uredska i administrativna podrška, a nakon njih slijede poslovi iz prava, odnosno pravnike, odvjetnike i slično – za njih kažu da bi moglo zamijeniti 44 posto zaposlenika.

Upravo smo to i pitali AI koji kaže da već ima utjecaj na pravnu industriju i može zamijeniti određene poslove ili asistirati pravnicima i odvjetnicima tako da analiziraju dokumente, predviđa ishode nekih slučajeva, savjetuju u vezi s pravilima i zakonima.

Na trećem mjestu je arhitektura i inženjerstvo (37 posto), slijede poslovno i financijsko upravljanje (35 posto), socijalna skrb (33 posto), prodaja (31 posto).

Našla su se tu zanimanja iz zdravstva, umjetnosti i dizajna, mediji, ali i priprema hrane. Na posljednja tri mjesta su poslovi iz građevinarstva (6 posto), održavanje i popravci (4 posto), čišćenje – sa samo jedan posto, penosi Danas.hr.