RIBARI BEZ INCIDENATA: Ljubljana i Zagreb izmijenjuju note o granici

andrej plenković, miro cerar

Danas stupa na snagu presuda Arbitražnog suda o granici između Hrvatske i Slovenije. Naša zemlja odluku Suda ne priznaje, a Slovenija će je početi provoditi.

Piše: Lana Ružičić (Media servis)

Hrvatska arbitražu ne priznaje i diplomatskom notom od Ljubljane su tražili da se suzdrži od jednostrane provedbe mjera, a očekuje se i slovenska nota. Premijer Andrej Plenković i dalje poziva na dijalog i sprječavanje incidenata, a nedavno je poručio.

“Što se tiče 29. prosinca, on je za Hrvatsku u smislu međunarodnog prava dan kao i svaki drugi, za razliku od Slovenije što razumijem koja se osjeća vezanom arbitražnom presudom. Hrvatska se njom ne osjeća niti smatra vezanom”, rekao je Andrej Plenković.

S druge strane, za Sloveniju nema dileme, provedba počinje. Slovenski premijer Miro Cerar. “Slovenija neće poticati nikakve incidente, pa tako ni nakon isteka roka, ali će početi s implementacijom na svim mjestima na kojima Slovenija to može sama.”, najavio je Cerar.

Ribari iz Savudrije jutros su isplovili i poručili da nije bilo incidenata, samo uobičajenih napetosti, javlja N1.

Pratili su ih brodovi hrvatske policije, a slovenska policija pokušala je prići jednoj brodici s upozorenjem da napuste slovenske teritorijalne vode, no ribari su nastavili loviti.

Danas se više ne očekuju “bliski susreti” jer je počela jaka bura, pa ribari više neće izlaziti na more. Trakavica se nastavlja na političkoj razini, a na terenu sve ovisi o vremenu.

Komentiraj