RESTART I PROGRAM OBRAZOVANJA: Želimo da bude kvalitetno i dostupno svima

Danas je u Zagrebu RESTART koalicija predstavila svoj program za obrazovanje. Predsjednik SDP-a i lider RESTART koalicije Davor Bernardić rekao kako je misija koalicije kvalitetno obrazovanje, dostupno svima, pod jednakim uvjetima u skladu sa sposobnostima i potrebama svakog pojedinca.

Istaknuo je kako RESTART koalicija ima tri glavna cilja, a ti ciljevi su kvalitetno obrazovanje dostupno svima pod jednakim uvjetima koje ispunjava potrebe svakog pojedinca za pravedno i solidarno društvo, podrška obrazovnim radnicima – učiteljima i obrazovanje za održivo i uključivo gospodarstvo.

„Mi vidimo školu kao mjesto znanja, vještina, kreativnosti i inovativnosti. Školska torba treba ostati u školi, zadaće se ne trebaju nositi kući! Želim poslati danas poruku da zbog krize nećemo dirati teško stečena prava učitelja, odnosno plaće u obrazovnom sektoru, već da ćemo dapače pokušati poboljšati status učitelja u svakom smislu“, rekao je Bernardić te naglasio važnost strukovnog i cjeloživotnog obrazovanja.

„Naš cilj je da svako dijete u Hrvatskoj bez obzira dolazi li iz male općine ili velikog grada, iz siromašne ili bogate obitelji, bez obzira na njegovo ime ili porijeklo ima jednaku šansu na pristup uspjehu, a to znači na jednako kvalitetno i dostupno obrazovanje“, zaključio je Bernardić.

Saborska zastupnica Sabina Glasovac je istaknula kako trenutno u školstvu vlada nered i nepovjerenje u školstvo.

„Želimo uvesti red u obrazovni sustav, vratiti sigurnost učenicima i njihovim roditeljima i vratiti povjerenje u obrazovni sustav. Cilj nam je kvalitetno obrazovanje koje mora biti dostupno svima pod jednakim uvjetima, koje ispunjava potrebe svakog pojedinca za pravedno i solidarno društvo. Drugi cilj koji želimo postići je podrška obrazovnim radnicima i učiteljima. I treće što želimo je obrazovanje za održivo i uključivo gospodarstvo“, rekla je Glasovac te dodala da ključni cilj svake škole mora biti to da svako dijete nosi potencijal koji treba prepoznati i razvijati.

Istaknula je kako se kroz mjere cjelovite kurikularne reforme, dostupnih jaslica i vrtića, manjih razlika među školama, devetogodišnjom osnovnom školom s cjelodnevnom nastavom, građanskog odgoja u školama, školskim obrocima u partnerstvu s lokalnom zajednicom, besplatnom edukacijom mladih za nova znanja i vještine, Fondom za kreditiranje učenika i Nacionalnim programom za bolju kvalitetu obrazovanja mladih može osigurati obrazovanje za pravedno i solidarno društvo.

„Obrazovanje mora biti ne samo jednako dostupno nego i jednako kvalitetno“, rekla je Glasovac te dodala kako novaca ima, samo je pitanje jesu li prioriteti ulaganje u obrazovanje ili u borbene avione.

„Čovjek je ključ uspjeha. Nema uspješnog obrazovanja bez učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja“, rekla je Glasovac te podsjetila kako je korona kriza pokazala da je naš obrazovni susastav uspio osigurati dostupnost obrazovanja zahvaljujući upravo njima. Rekla je kako se njihova prava neće dirati te da će im osigurati bolji društveni status.

SDP-ov predsjednik Savjeta za visoko obrazovanje, znanost i inovacije izv.prof.dr.sc. Emil Tafra naglasio je kako Hrvatska gospodarski zaostaje za zemljama Europske unije te da je u izdavanjima za istraživanje i razvoj Hrvatska na samom dnu europske ljestvice. Smatra kako je to sve rezultat neprovođenja strategije obrazovanja, znanosti i tehnologija i kako mnogi segmenti nisu provedeni za vrijeme Vlade HDZ-a.

„Osiguravanje i borba za slobodu istraživanja znanstvenog rada, umjetničkog rada i učenje novih spoznaja temelj su društvenog napretka. Nova znanja i njihovo prenošenje ne smiju biti ograničeni s aspekta određenih vjerovanja i tradicija. Nažalost, postoje i u Hrvatskoj i u svijetu ljudi koji bi te slobode željeli ograničiti. To moramo uvijek štititi. Želimo povećati kvalitetu, osigurati javno financiranje i dostupnost visokog obrazovanja, stvoriti uvjete za visoku znanost i povećati konkurentnost Hrvatske u dobivanju onih najelitnijih i najbogatijih europskih znanstveno-istraživačkih projekata te značajno povećati povezanost znanosti, obrazovanja i gospodarstva“, rekao je Tafra.

Kao neke od mjera naveo je dostupnost visokog obrazovanja kao i javno financiranje istog, usklađivanje postojećeg sustava sveučilišnih i stručnih studija s ciljevima razvoja Republike Hrvatske gdje je potrebno strateško partnerstvo Vlade, akademske zajednice i gospodarstva.

Komentiraj