REPORTAŽA: Čarolije Tajlanda – od raskošnog Bangkoka do čudesnog Phuketa

Marko Vrdoljak iz Škola Fotografije iz Zagreba organizirao je divno 14-dnevno putovanje za fotografe iz Hrvatske u daleki Tajland, koje je privuklo veći broj zainteresiranih.

Tekst i foto: Dana Anders

Valja odmah reći kako je Tajland posljednjih godina u velikom gospodarskom usponu. Ima jednu od najvećih stopa gospodarskog rasta na svijetu, sedmu najnižu stopu nezaposlenosti u svijetu i samo 10 posto stanovništva koje živi ispod granice siromaštva.

Bangkoknasa grupa ceka ulaz u palacu.IMGb_7209

 

Najveći grad Tajlanda, glavni grad Bangkok osnovan 1782. godine, oruža sliku kontrasta – s jedne strane ogromne građevine, a na drugoj u malim ulicicama uglavnom niske kuće.

Uz sve odlike velikog grada s modernim sveučilištima, visokim školama, muzejima… Bangkok ima i jedan od najvećih akvarija u Tajlandu, a posebnu pozornost privlače palače kraljevske obitelji, hramovi i crkve svih vjera.

S posebnom se pažnjom, govori o kraljevskoj obitelji, a svakom koraku može se naći znak poštovanja. I za najmanju uvredu kraljevske obitelji može se završiti u zatvoru.

Bangkok godišnje posjeti više od 20 milijuna turista, a upravo sada osjeća se pad turizma i do 60 posto, što naravno ima i ekonomske posljedice.

Bangkok IMG_8816b

Za nas je pak to bilo upravo blagostanje, jer smo mogli puno bolje vidjeti znamenitosti grada, osjetiti kontakt sa stanovništvom. Vidjeli smo najljepše predjele bez velikih gužvi.

Ispred našeg hotela, život započinje kasno poslijepodne, kad se postavljaju pomoćni prodajni stolovi (uglavnom s raznovrsnom hranom), otvaraju magične trgovine svemogućom robom, a i pružaju posebne usluge masaže, frizura i šišanja.

Vikendom je neizbježan posjet najvećoj otvorenoj tržnici svijeta – Chatucha Marketu, punoj boja, mirisa i okusa. Da bi nešto od svega toga mogli posjetiti i vidjeti treba dosta vremena. I gotovo za sve se plaća ulaznica. Khaosan Road je jedna od najživljih ulica grada, u kojoj smo i mi kao grupa stanovali u dobrom hotelu. Od tuda stignete sve posjetiti, posebno ako koristite taksi, ili tuktuk transport. Uvijek se za cijenu treba cjenkati.

bangkok

Posjetili smo i kraljevsku palaču i još neke važne dijelove Bangkoka, kao što su i četiri od njih 400 najveća i najvažnija hrama u gradu. Vidjeli smo i veliku statuu Bude u ležećem položaju. Statua je 45 metara duga i prekrivena zlatnim pločicama.

Predivni doživljaji su vezani i za posjet China Townu, kao i na putujućoj tržnici na otvorenom sa stotinjak prodavača u čamcima. Nezaboravna priroda i duh života na vodi, kako kaže Marko Vrdoljak.

Bangkok put za trznicu na vodi-

A onda doživljaj za sebe u Siam Paragon shopping centru s jednim od najljepših akvarija svijeta, Sea Life Ocean World i Lumphini parku sa šetajućim gmazovima i stotinama malih vodenih površina… Čista oaza mira za dušu u gradu pulsirajućeg života.
Bangkok zlatni Buddha-b

A onda u jednom od najpoznatijih ljetovališta. Na Phuketu ima dovoljno zanimljivih mjesta za uživanje i kupanje, ali i za razgledavanje. Neizbježan je posjet turističkoj atrakciji James Bond Island, ali i velikom Budi u blizini ribarskog ciganskog sela Rawai Gypsy Village, gdje se direktno može kupiti plodove mora i na licu mjesta ih dati pripremiti za obrok.

Bangkok igra sa slonom_Bangkok plodovi mora-

Nezaboravan je i odlazak brodom na otok Phi Phi Ley. Brod je krcat turistima. Slobodan dan grupa je iskoristila za obilazak otoka, kupanje sa slonovima, u hranjenju majmuna i na kraju većina je završila na masaži, dok su se drugi okupali i prekrasno čistom zeleno plavom moru. Ronjenje s opremom omogućilo je nekima da vide raznorazne ribe u bojama a poneki su uspjeli i na Shark Bayu plivati s morskim psima. Doživljaj koji je nekima natjerao suze u oči.

A onda je došao i oproštaj. Nije lako otići nakon dugih 14 dana, prvenstveno radi rastanka s novim prijateljima.

Bangkok odozgoMG_8901b

Komentiraj