RENE BITORAJAC: Oni koji slikaju moju adresu i prozor, prijete mojoj djeci i majci – to je stup primitivizma

rene bitorajac

Gost Dnevnika N1 bio je Rene Bitorajac koji je u foksu javnosti ušao kad je objavio obradu pjesme ‘Mi Hrvati’. Od tada ovaj glumac prima prijetnje i izaziva reakcije raznih medija i javnosti.

Bitorajac je za N1 rekao kako nije ni blizu imao primisao da će se sve oko njega ovako događati nakon pjesme. Kaže: “Spot nije rađen za nikoga nego je nastao na inspirativnoj bazi. Naravno da nisam očekivao ovakve reakcije. Pjesma je satirična i autoironična. Tko je shvatio, shvatio je, a tko nije i neće. Ali svakako sam s tom pjesmom očito dodirnuo bit i taknuo u osinje gnijezdo.

Nije vođena nikakvim ideološkim predzankom. Idelogija je teža tjelesna ozljeda duha, ali jedni su se malo više prepoznali nego drugi.

Bitorajac odbija i pomisao da je pjesma osveta jer njegovo kazalište nije dobilo novac od Ministarstva kulture.

“Onaj koga je to pogodilo naći će svaki način da nađu uzrok i da budu posljedice po mene što gore. Tko poznaje moj rad i prati me u startu bi zaključio da to nije tako.

Na jednom portalu pročitao sam da su moji lobisti bili kod ministra kulture. Ja moram reći da sam ja u ovome sam i nisam bio kod ministra. Kod gradonačelnika sam bio prije 7 dana i predstavio mu program mog kazališta i dobio sam podršku u obliku programskog financiranja.”

Rastužuje ga, rekao je, što je Hrvatska “sve više podijeljena zemlja i ova jedna mračna strana sve više dobiva krila. Ja sam umjetnik i time ću se i dalje baviti. Ja u ulogama mogu biti četnik i partizan i ja ću nastaviti svoj rad – ovo mi daje krila.”

Naglasio je u razgovoru da ne žali zbog pjesme i da se ne plaši prijetnji.

“Sad shvaćam da bih kao umjetnik trebao nešto reći. S ovom pjesmom sam možda prekinuo ovu štunju. Ove novine koje slikaju moju adresu i prozor i po fejsu prijete mojoj djeci i majci to je stup primitivizna. Ja ću sve poduzeti da zaštitim svoju obitelj.”