RENATO PETEK: Pod okriljem noći vladajući sakrili listu dužnika s milijardu kuna dugova

Noćas su na sjednici zastupnici gradonačelnika Bandića i HDZ-a odbili prijedlog Kluba SDP i NH!-PS da se javno na stranicama Grada Zagreba objavi lista dužnika, pravnih osoba obveznika komunalne naknade, komunalnog doprinosa, zakupnine, najamnine i spomeničke rente, na dan 31. prosinca 2018. godine.

Objavio je to na Facebooku gradski zastupnik Renato Petek, koji pojašnjava:

Osim toga, odbijen je i prijedlog da se zastupnicima dostavi cjelovit izvještaj o dugovima, njihovom otpisu (u 2017. i 2018. godini otpisano je 104 mil. kn) te da se obrazloži što se i kada poduzimalo prema dužnicima koji nisu plaćali svoje obveze prema Gradu Zagrebu, bez obzira jesu li aktivni pravni subjekti ili su završili u stečaju i likvidaciji.

Protiv odluke bili su zastupnici stranke Milan Bandića, HDZ-a uz potporu političkih prebjega u ovom sazivu Gradske skupštine, koje gradonačelnik Bandić od milja zove žetončići, a koji su nedavno omogućili izglasavanje proračuna za 2019. godinu čime su spriječili izvanredne izbore u gradu Zagrebu.

Na listi dužnika do koje sam jedine uspio doći bit.ly/2Ntqd8o, razvidno je kako su neke tvrtke, čiji su vlasnici povezani dugogodišnjim prijateljstvom s gradonačelnikom Bandićem svoje dugove akumulirale godinama, pa smatram da je interes javnosti, možda i istražnih organa, saznati je li u tim slučajevima došlo do pogodovanja, propusta ili nemara u kojem su neke pravne osobe u Gradu Zagrebu dovedene u neravnopravan položaj na one koji redovno izvršavaju svoje obveze prema Gradu, tj. je li time stvorena nelojalna konkurencija.

Nastavit ću inzistirati na objavi liste dužnika kao i tražiti načina kako pospješiti sustav naplate, a javnost izvještavati o svim važnim podacima i činjenicama do kojih ću doći.

Komentiraj