RENATO PETEK: Bandić ‘ubacio’ kumove u novi posao od tričavih 245 milijuna kuna!

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Gradonačelniče, do kada, i do kuda želite doći s ovakvim načinom rada? Vaše je upravljanje gradom Zagrebom s mrežom osumnjičenika, optuženika, prijatelja, kumova i zemljaka, za građane postala financijska rupa bez dna! – ustvrdio je gradski zastupnik Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska na pressici.

O svemu je Petek izvijestio i u svojoj objavi na Facebooku:

Gradonačelnik je osobno potpisao ugovor s tvrtkama HIS, TIGRA, EKO-FLOR PLUS i C.I.A.K. u iznosu od 245 milijuna kuna (s PDV-om) za građenje, održavanje i upravljanje podsustavima odlagališta otpada Jakuševec.

Iako je izgleda poštovana procedura sukladno zakonskim propisima o javnoj nabavi, je li moralno ili bahato prema građanima Grada Zagreb opet i opet i opet u jedan takav osjetljiv posao oko otpada uključiti tvrtke g. Pripuza i g. Penave? Svima su to već poznata imena iz istraga ili sudskih procesa u kojima čak i optuženičku klupu dijele s gradonačelnikom Bandićem.

Smatram da je dobar dio poslova koje obuhvaća ovaj ugovor mogla i morala raditi gradska tvrtka ili tvrtke, kao što su npr. zemljani radovi, poslove oko vodovoda, odvodnje i oborinskih voda, izgradnje ograde, prometnice, parkinga, telekomunikacijskog sustava, pa čak i upravljati poslovnim procesom ili Plinskim postrojenjem. Zar je moguće da među više od 7000 djelatnika Holdinga i gradskih tvrtki, ne postoji kvalificirane osobe s opremom za takve poslove.

Odlagalište Prudinec-Jakuševec je trebalo biti zatvoreno ove, 2018. godine, ali je rok produljen na još 11 godina. Tko poslije svega vjeruje da gradonačelnik Bandić i ova gradska uprava žele najbolje za građane oko posla s gospodarenjem otpadom, npr. s nedavno predstavljenim projektom Centra za gospodarenje otpadom u Resniku u vrijednosti od 1,2 milijarde kuna?

Kako je došlo do ovog ugovora?

Nakon odlaska Viadukta u stečaj, koji je uz tvrtku HIS d.o.o. do sada obavljao poslove na Jakuševcu, kroz javnu je nabavu novi četverogodišnji ugovor dobila zajednica ponuditelja u kojoj su udjele u poslu dobile i tvrtke g. Penave (23,10%) te g. Pripuza od 29,80%.

Gradonačelnik Bandić je potpisao okvirni ugovor za posao oko odlagališta Jakuševec koji uključuje tvrtku iz C.I.O.S. Grupe g. Pripuza, nakon što isti još uvijek ima velik broj ugovora oko zbrinjavanja raznih vrsta otpada u Gradu Zagrebu, a naglašavao je da ima interes za rad s miješanim komunalnim otpadom. Prema odluci Gradske skupštine u Zagrebu poslove s prikupljanje miješanog komunalnog otpada može raditi samo Čistoća, podružnica Holdinga.
Za sada ga neke tvrtke iz C.I.O.S. Grupe prikupljaju u nekim drugim gradovima Hrvatske, ali je kroz ovaj ugovor EKO-FLOR PLUS ušao u Zagrebu u posao s miješanim komunalnim otpadom na samom odlagalištu Prudinec-Jakuševec.

Tvrtka Tigra g. Penave je pak do sada s Gradom radila na brojnim “zlatnim” projektima s područja građevine, a zadnji je javnosti poznata trenutna rekonstrukcija i obnova rotora na Laništu.

Izgubili posao od 245 milijuna kuna zbog 20 metara crijeva na stroju

U ovom je postupku postojala je još jedna zajednica ponuditelja koja je “nije dokazala raspolaganje s ULV strojem za dezinsekciju i deratizaciju korova minimalne zapremine 300 litara s vertikalnim dometom minimalno 30 m i crijevom dužine minimalno 50 m”. Naime oni su naime ponudili stroj s crijevom dužine 30 m pa su zbog 20 metara crijeva ostali prekratki za posao od 195 milijuna kuna + PDV!

Gradili poslovno carstvo kroz ugovore s gradom – uspješni poduzetnici?

Nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša prije pet godina raznim postupcima oko oduzimanja dozvola za odlaganje otpada na Jakuševcu, uz usklađeno nedjelovanje Zagrebačkog holdinga otvorilo vrata privatnicima oko dobivanja poslova oko zbrinjavanja i oporabe različitih oblika otpada u gradu, sada su u gradu otišli korak dalje i angažirali privatne tvrtke i na samom odlagalištu Jakuševec.

Zamislite kako je poduzetnicima koji su dobili unosan višegodišnji ugovor? Mogu otići u banku ili leasing društvo po novi kapital, sredstva za rad ili su s obzirom na sve dosadašnje ugovore s gradom već izgradili dovoljno velika poslovna carstva pa im svjež kapital nije niti potreban?

Bandić se hvali sanacijom Jakuševca i proizvodnjom električne energije iz metana, a ne spominje da za to plaća privatne tvrtke

Da se još jednom vratimo na poslove na Jakuševcu, našem najvećem odlagalištu otpada. Sanacija je započeta 2002. godine i u nju su utrošena značajna sredstva. Sanirano je tijelo odlagališta, izgrađena je kompostana, Postrojenje za reciklažu građevinskog otpada, plinska mreža (sustav za otplinjavanje plina iz tijela odlagališta) te Plinsko postrojenje koje u sekundarnoj funkciji proizvodi struju. Bandić se često hvali kako se uspješno rješava pitanje metana, ali i zarađuje od prodaje proizvedene struje čime je Holding uprihodio skoro 100 milijuna kuna do sada. Ali ne spominje kako tim postrojenje, za što je potrebno 3-5 radnika ne upravlja gradska tvrtka ZGOS koje je osnovana još 1998. godine za zadaćom vođenja pogona i sanacije zagrebačkog komunalnog odlagališta otpada. ZGOS ima 35 zaposlenika, a posao se dodjeljuje privatnim tvrtkama. U ugovoru se za radove i održavanje spomenutog plinskog postrojenja planira utrošiti 39 milijuna kuna, a postoji i još usluga koje će biti plaćene više desetaka milijuna kuna, a koje bi mogle obavljati i postojeće gradske tvrtke.

Slijede podaci o popratnoj dokumentaciji dokumentaciji i ugovorima:

1. Krajem 2017. godine na javnoj nabavi za posao ,,Građenje, održavanje i upravljanje podsustavima odlagališta otpada Jakuševec” odabire se ponuda Zajednice ponuditelja: HIS d.o.o., TIGRA d.o.o., EKO-FLOR PLUS d.o.o. i C.I.A.K. d.o.o.

2. Gradonačelnik Bandić ispred Grada Zagreba 31.1.2018. potpisuje Okvirni sporazum za ,,Građenje, održavanje i upravljanje podsustavima odlagališta otpada Jakuševec” u vrijednosti 195.755.788,12 kuna bez PDV-a.

Postotni udio unutar zajednice ponuditelja je slijedeći:

HIS d.o.o. – 45,14%

TIGRA d.o.o. – 23,10%

EKO-FLOR PLUS d.o.o. – 29,80%

C.I.A.K. d.o.o. – 1,96%

3. Zagrebački holding d.d. 1.3.2018. sa zajednicom ponuditelja potpisao ugovor o izvođenju radova u vrijednosti 63.983.048,46 kn na godinu dana.

4. Dokumentaciju je izradila zajednica ponuditelja: institut IGH – Hidroplan – Pangeoprojekt.

Komentiraj