REKTOR DAMIR BORAS: Nisam na strani dekana Filozofskog – štitimo zakonite odluke

damir boras, rektor

Brojna podrška stiže zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Uoči skupa upozorenja na kršenje statuta i demokratskih procedura u režiji dekana Vlatka Previšića, fakultetsko Vijeće i resorni sindikat o situaciji su zatražili i očitovanje rektora.

Damir Boras u razgovoru za MS smiruje tenzije i najavljuje skore izbore za novi Studentski zbor.

Erdoganov sindrom, neviđena autokracija, samo su neki od epiteta kojima na Filozofskom opisuju poteze aktualne uprave. Dok se traži smjena dekana Previšića, koji je nedavno na fakultetu angažirao i zaštitare, potpora stiže sa svih strana, između ostalih i građanske inicijative Pokret za sekularnu Hrvatsku.

“Zanimljivo, danas smo dobili podršku od Sindikata zaposlenih u zaštitarskim djelatnostima. Inače podršku smo dobili od Kulturnjaka, Inicijative Sloboda Trećima, od Politologije, Tekstilno-tehničkog fakulteta, Centra za ženske studije, Laburista Grada Zagreba…Svi oni planiraju doći na Filozofski podržati Plenum‘‘ kaže nam predstavnica studenata koja je htjela ostati anonimna.

Podsjetimo, sukob studenata i dekana Filozofskog traje od sklapanja ugovora o suradnji s Katoličko-bogoslovnim fakultetom. Nedavno je dekan angažirao i zaštitare, što je zgrozilo mnoge koji poručuju da je atmosfera na fakultetu zastrašujuća. Inicijativa članova fakultetskog Vijeća kao i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja pozvali su rektora da razjasni ‘veliku pravnu maglu‘ na Filozofskom. Prvenstveno raspuštanje Studentskog zbora, ističe prof. Dean Duda.

“Igra i pazi gdje gazi. Kako može biti ilegalna jedna točka jedne sjednice, dakle razrješenje dekana, a sve ostalo legalno i kako može biti legalno cjelokupno djelovanje toga Vijeća od kada je bio u tom sastavu. Dakle, oni skrivaju temeljni uzrok. Cijela priča oko zakonitosti Studentskog zbora je pokrenuta kako bi se suspendirala točka dekanova razrješenja.”

Prozvani zagrebački rektor Damir Boras o situaciji se oglasio za MS. Odbio je kritike o držanju strane svom nasljedniku na čelu Filozofskog.

“To nema veze sa dekanom. Svaka odluka se mora provoditi prema statutu i ja to zagovaram. Nitko ne štiti dekana već konkretne zakonite odluke. Ako dekan bude zakonito smijenjen, naravno da ćemo to prihvatiti. Na žalost mi smo bili obvezni poništiti izbore za Studentski zbor. Imate na našim stranicama tu odluku i proučite, jer vidim da je sve krivo vide”, kaže rektor Boras, a prenosi Media servis.

Dekan Previšić prije dva je dana u priopćenju demantirao nelegalne radnje, optuživši studente za politikanstvo. Jučer je DORH-u prijavio da je primio prijetnje smrću, no na naše upite i dalje ne odgovara. Za razliku od dijela akademske zajednice i civilnog društva koje brine besprozorni udar na autonomiju Filozofskog, rektor ne vidi problem.

Jer u pripremi je odluka o raspisivanju novih izbora za Studentski zbor na još nekim fakultetima.”Tu opće nema problema. To je formalna stvar i sve će biti normalno uspostavljeno. Unutar autonomije Svuečilišta Senat kao vrhovno tijelo donio je odgovarajuću odluku na temelju mišljenja stručnjaka.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!