REKTOR BORAS: I mene su uznemiravali, ne seksualno, ali me nitko nije štitio

Problem seksualnog uznemiravanja na fakultetima i dalje bez adekvatnog rješenja. Prijava pristiže sve više, dekani se pokušavaju uhvatiti ukoštac s time, postavlja se pitanje je li rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras primjereno reagirao, a premijer zahtijeva od resornog ministra Fuchsa da detaljno ispita situaciju.

Izvor: Media servis

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs nakon sjednice Vlade komentirao je stanje na Sveučilištu u Zagrebu vezano uz prijave za seksualno zlostavljanje. Naglasio je da je isti dan kada se pojavio problem u javnosti vezan uz slučaj zlostavljanja na Akademiji, poslao dopis svim Sveučilištima da uz već postojeći Etički kodeks, dodatno poduzmu mjere kako bi se taj problem što više maknuo s dnevnoga reda. No, problem se nije maknuo. Iako su pristizale prijave za seksualno uznemiravanje, po Etičkom kodeksu se većinom nije postupalo.

”U Americi postoje sveučilišta na kojima profesori vrata svojih kabineta uvijek drže otvorenima, bez obzira obavljaju li konzultacije ili ispite. To nije zbog toga što se nekom to sviđa, nego upravo zato da bi se takve insinuacije mogle svesti na minimum.Postoji prostor da i naša sveučilišta krenu prema tome”.”Moramo svi težiti prema nultoj toleranciji prema ovakvim slučajevima nasilja”, poručio je Fuchs. A misli li da je rektor Zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras primjereno reagirao na prijave takvih slučajeva, osobito zato što je jednom profesoru sa Filozofskog fakulteta koji je prijavljen za seksualno uznemiravanje ipak odlučio dodijeliti status profesora emeritusa? Odgovor je bio kratak. “Borasa jedino može razriješiti Senat, ja ne mogu reći je li primjereno reagirao”.

”Moj je stav da je to trebalo do kraja kompletno raščistiti, pogledati, prije nego što se čovjeka imenuje iz te kvote, pogotovo zato što za dodjeljivanje statusa profesora emeritusa nekom profesoru koji je otišao u mirovinu ne postoji vremensko ograničenje. Trebalo je to provjeriti do kraja”.Rektor Boras upitan je nije li nespretno nazivati ovu situaciju “medijskom proizvodnjom skandala”, što on čini? Na to je Boras kazao sljedeće:

”Ja mislim da je grozno biti uznemiravan i zlostavljan, pogotovo seksualno. Ja sam u svom životu bio puno puta uznemiravan, ne seksualno hvala Bogu, ali isto tako sam bio uznemiravan, i nitko me nikada nije štitio. A ja štitim, pogotovo ove događaje”. Premijer Andrej Plenković uputio je jasnu direktivu Fuchsu da detaljno ispita situaciju.”Sklon sam tome da se to sve detaljno ispita. Ako postoji nešto neprimjereno, da se sankcionira, ali iz moje pozicije je teško prosuđivati što se dogodilo.”

Komentiraj