REKETARENJE: Kako je uhićena banda “Struja” u kojoj su operirali Hrvati, Srbi, Čečeni i Austrijanci

banda struja

U Beču i Hohenemsu austrijska je kriminalistička policija uz podršku Europola uhitila osam osoba koje su pripadale bandi pod nazivom “Struja”

Akcija je trajala nekoliko mjeseci. Pretresene su mnoge kuće i stanovi, nakon čega je došlo i do uhićenja. Uhićenici su osobe stare od 23 do 38 godina. Privedeni se nalaze u pritvoru Josefstadt u Beču.

Osumnjičeni za više krivičnih djela, uključujući iznudu, trgovinu oružjem i ilegalno kockanje. Među optuženima su tri čečenska državljana, dvojica hrvatskih državljana, jedan srpski i jedan austrijski državljanin bosanskog porijekla.

Bandu je predvodio 37-godišnji Bosanac Edin D. Sedam muškaraca i jedna žena uhićeni su zbog reketaranja. Procjenjuje se da su iznudili od 240 do 500 tisuća eura.

Policijski navodi kažu kako su godinama ucjenjivali vlasnike vlasnike, klubova, tržnih centara… Uzimali su od nekoliko stotina eura do čak 100 tisuća.

Neke su žrtve bile toliko zastrašene da su prodale svoje lokale. Uhićenici su živjeli na visokoj nozi i novac od iznude trošili su na skupocjene automobile, luksuzne satove i odjeću.

Šef Ureda za borbu protiv organiziranog kriminala, Andreas Holzer, rekao je da su iznuđivače zajedno prijavili vlasnici lokala, klubova, tržnih centara, od kojih su uhićene osobe iznuđivale novac.

“Sve informacije bit će tretirane kao veoma povjerljive, a uključen je i program zaštite svjedoka”, naveli su iz policije. Policija je i objavila fotografije uhićenih i pozvali su sve građane da im se jave ukoliko su i sami bili žrtve.

 

Komentiraj