REJTING STRANAKA: HDZ blago pada, a SDP blago raste – Hrvatski suverenisti prvi put na 2,5 posto

SDP je popravio svoj rejting u odnosu na HDZ, iako je HDZ je i dalje prva stranka, ali u padu s potporom na kraju godine od 25,2 posto, kaže redovito mjesečno istraživanje Crobarometar koje donosi Dnevnik Nove TV, a provodi agencija IPSOS.

SDP je blago popravio potporu i sada su na 21,5 posto. I pad HDZ-a i rast SDP-a i dalje su unutar statističke pogreške, ali važniji su trendovi. HDZ je primjerice prije godinu dana u odnosu na SDP bio u prednosti od 14 postotnih poena. SDP se nakon europskih izbora “probudio”, ali HDZ nije počeo padati. Tek sada u prosincu.

Lista Mislava Kolakušića, koji je rekao da neće na parlamentarne izbore, dobija potporu 5,7 posto birača, piše Dnevnik.hr.

Živi zid tako ima potporu od 4,7 posto. MOST godinu završava na 3,7 posto. Lista Ivana Pernara je na 3,2 posto. PAMETNO na 2,9 posto potpore, a Bandićeva stranka blago gubi potporu i sada mogu računati na 2,5 posto birača.

START Dalije Orešković na krilima njezinih rezultata osvaja 2,5 posto. Hrvatski suverenisti, koji se prvi put testiraju, su na 2,5 posto. HSS je na 2,4, a stranka Promijenimo Hrvatsku je na 2,2 posto. HSU godinu završava s 2 posto, IDS je na 1,5 posto, a HNS na 1,4 posto. GLAS u prosincu 2019. može računati na 1,1 posto, a na istu potporu od 1,1 posto mogu računati i Zeleni. Ostale su stranke ispod 1 posto od ljevice do desnice i ukupno imaju 7 posto, a neodlučnih je 6 posto.

Istraživanje je provedeno između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 982 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.