REFERENDUM U IRSKOJ: Tri četvrtine birača za legalizaciju pobačaja

Podijelite članak

irska, pobačaj

U Irskoj je jučer održan povijesni referendum o legalizaciji pobačaja za što se pozitivno izjasnilo tri četvrtine Iraca.

Tri godine nakon legalizacije istospolnih brakova, ovo bi mogao biti novi korak u liberalizaciji zemlje.

Izlazne ankete povijesnog referenduma u Irskoj o legalizaciji pobačaja pokazuju da je većina Iraca, njih 75 posto, glasalo za. Irci su se na referendumu izjasnili o osmom amandmanu irskog ustava prema kojim je pobačaj bio potpuno zabranjen sve do 2013. godine kada je uvedena iznimka za majke kojima je u trudnoći ugrožen život. Irski zakon o pobačaju najstroži je u Europi, a ne poznaje iznimke čak niti u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda.

“Hvala svima koji ste danas glasali. Demokracija je na djelu. Čini se da ćemo sutra pisati povijest…”, poručio je irski premijer Leo Varadkar putem Twittera koji je organiziranje referenduma obećao u predizbornoj kampanji.

Uoči referenduma podršku, sad već čini se manjini irskih glasača, dala je predsjednica hrvatske Udruge U ime obitelji Željka Markić: “Irska ima blago kojem mnoge druge države zavide i to je blago poštovanja, zaštite svakog ljudskog bića od začeća. Pametne države čuvaju svoje blago, ne gube ga tako lako. Nadam se da će Irska nastaviti štiti ljudsko biće od začeća.”​

​Pravo na glasanje imalo je 3 milijuna i 200 tisuća birača, a službeni rezultati znat će se poslijepodne, prenosi Media servis.

Komentiraj