REFERENDUM JE PROŠAO: Sloboda je Srbima bila garantirana onda kad su imali državu – kaže Dodik

referendum, RS

Gotovo 100 potpore za proglašenje 9. siječnja Danom Republike Srpske dobio je Milorad Dodik jučer od onih stanovnika koji su u tom entitetu izašli na njegov referendum.

Na pitanja “Da li podržavate da se 9. siječnja obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?” 99,79 posto onih koji su glasovali reklo je “da”. Neslužbeni su to rezultati nakon obrađenih nešto više od 71 glasačkih listića. Izlaznost je bila između 59 i 61 posto. Bio je ovo prvi referendum u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Predsjednik RS, Milorad Dodik, izjavio je da je rreferendum “primjer odlučnosti naroda koji će ući u povijest”. Naglasio je i da je “Republika Srpska država”.

“Narod je onaj koji je izašao na referendum, pokazao je političku zrelost, pokazao je političku odlučnost. Ono što sada imamo, imamo definitivno pozitivne rezultate referenduma. RS nema čega da se boji, idemo dalje i nastavljamo prema našem planu i programu i RS će na sve slične situacija u kojima joj se pokušava oduzeti prava ili ponizioti njezino dostojanstvo odgovoriti na ovaj način”, naglasio je Dodik.

Poruku je imao i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića.

“Najbolji odgovor na sve Bakirove frustracije, tvrdnje ili ono što on misli da se treba učiniti ili nama tako izdašno poručuje da se odreknemo dana republike, pale su u vodu. Najbolji odgovor je stigao širem Republike, širem regije i svijeta, gdje su ljudi glasovali”, rekao je Dodik.

Premijerka RS, Željka Cvijanović, naglasila je da se “ide dalje”, a poruku je imala za one stanovnike entitea koji proslavu ne žele.

“Ja sam vrlo jasno rekla i prije nekoliko dana i opet ću to reći, da svi ono građani RS koji se neće moći identificirati s tim praznikom neće biti obavezni niti da ga proslavljaju”, poručila je.

Podsjetimo, praznik o kojem se jučer glasovalo Ustavni je sud BiH proglasio nezakonitim, smatrajući da diskriminira Hrvate i Bošnjake, a zabranio je i provedbu referenduma.

Neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH u toj je zemlji kazneno djelo.Na pitanje što misli o najavama kaznenog progonona zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda, Dodik je kazao kako time nije zastrašen,te kako ne vjeruje da će to toga doći.