RECIMO “NE” EURU: Hrvatska je “u banani”, a s njim tonemo – piše Maja Sačer

Foto: Facebook
Foto: Facebook

U nas se stalno na politički stol nabacuju nove teme, koje su potom i dileme. Ovaj je put to uvođenje eura, što je odmah izazvalo komentare i “za” i “protiv”.

Evo koje je argumente protiv iznijela Maja Sačer, spisateljica, koja promovira akciju: “Recimo ne euru!”

U objavi na Facebooku poziva na savjetovanje o toj temi i piše:

AKCIJA: RECIMO NE EURU

Sustav je objavio ‘Strategiju za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj’ na koju se MOŽEMO OČITOVATI DO 30.11.2017. Pozivam vas da se ulogirate na stranicu e-savjetovanja i ostavite svoje jasno NE ovoj katastrofi. Dovoljno će biti da napišete: ‘Ne želim uvođenje eura. Tražim referendum o ovom pitanju.’ Ili što već želite.

Uvođenje eura bit će novi udar na naš standard. Dovest će do poskupljenja, ali euro je daleko opasniji iz jednog drugog razloga. Ako uvedemo euro, POSTAJEMO ROBOVI EUROPSKE SREDIŠNJE BANKE, KOJA ĆE U CIJELOSTI ODREĐIVATI NAŠU MONETARNU POLITIKU. No neće sustav stati na tome. Krajnji je cilj potpuna centralizacija moći – tome služi EU. A najveća je moć ona monetarna – tko kontrolira pare, kontrolira sve.

Da vidimo kakvim nam to lažima i floskulama misle uvaljati euro.

„Koristi uvođenja eura za Hrvatsku veće su od troškova. Dok su koristi trajne i relativno visoke, troškovi su uglavnom jednokratni i niski. Uvođenje eura smanjit će rizike za financijsku i makroekonomsku stabilnost te povoljno djelovati na uvjete financiranja, što bi trebalo ubrzati rast i ojačati otpornost gospodarstva. Sve nove države članice Europske unije usporedive veličine stoga su već uvele euro.“ Koristi od uvođenja eura imat će samo sustav, nama je dobro i s kunom. ‘Financiranje’ je simpatičan novogovor za dužničko ropstvo jer jedini način da se ‘financiraš’ je da se zadužiš kod bankstera. Naravno, ni ovdje nije izostao klasik ‘svi su drugi to već napravili, ne možemo mi biti iznimka’. Tako su nam uvaljali razdjelnike – lagali su dakako. Mi nismo usporedivi s drugim članicama budući da smo po svim pokazateljima na začelju, a mogla bi nas uskoro preteći i Rumunjska pa ćemo biti na samom začelju.

„Uvođenjem eura nestaje valutni rizik za građane, poduzeća i državu.“ Valutni rizik – ovime će nas plašiti. Ni dosad nismo imali nikakav valutni rizik jer je tečaj u odnosu na euro stabilan, dapače prejak, zbog čega je uvozna roba jeftinija i propada nam proizvodnja, ali nema veze. Ajmo zabiti i zadnji čavao u lijes hrvatskog gospodarstva i ubijmo tu nesretnu kunu.

„Kamatne stope i transakcijski troškovi smanjit će se.“ Troškovi možda, ali slutim da će tu, kao i uvijek, primarnu korist imati banke, mi zanemarivo. Za kamatne stope ne vjerujem im pišljivog boba.

„Očekuje se pozitivan učinak na investicije. Niže kamatne stope povećat će konkurentnost domaćih poduzeća i pružiti dodatan poticaj investicijama i zapošljavanju, dok će uklanjanje valutnog rizika pozitivno utjecati na povjerenje međunarodnih ulagača prema Hrvatskoj i tako pogodovati privlačenju inozemnih izravnih ulaganja.“ Moš mislit. Samo nam euro fali pa će svi navaliti investirati. Zaboravi na poreze, birokraciju, pravosuđe i ostala sranja. Euro će riješiti sve naše probleme.

„GUBITAK SAMOSTALNE MONETARNE I TEČAJNE POLITIKE (evo, priznaju op. a.) ne čini znatan trošak za Hrvatsku. Visoka kreditna i depozitna euroizacija te dominacija banaka u stranom vlasništvu u domaćem bankovnom sustavu sužavaju prostor za aktivno korištenje monetarne i tečajne politike u Hrvatskoj.“ U suštini kažu, ionako zbog rasprodaje banaka strancima ne možemo puno utjecati na monetarnu politiku pa ajmo dokrajčiti bilo kakvu šansu za to, jer to neće biti neki veliki trošak za državu. Ovo zvuči nevjerojatno cinično – gubimo monetarnu samostalnost, al nas ne košta puno! Ma bravo. Ovo k’o da su pisali Kafka i Orwell u kompi.

„MONETARNA POLITIKA EUROPSKE SREDIŠNJE BANKE odgovarat će potrebama hrvatskoga gospodarstva jer je Hrvatska ekonomski i financijski čvrsto integrirana s europodručjem te njezin poslovni ciklus uvelike slijedi kretanja u europodručju.“ Ovdje nam jasno kažu tko će kolo voditi u monetarnoj politici ako im to dozvolimo – Europska središnja banka. Ostatak rečenice je orvelovština koja bi se mogla prevesti kao ‘muljamo, lažemo, izmišljamo jer ne smijemo reći istinu – Hrvatska je u teškoj banani, a s uvođenjem eura može samo nastaviti tonuti.’

„Počne li poslovni ciklus ipak odstupati, HNB će reagirati makroprudencijalnom politikom, dok će Vlada provoditi primjerenu fiskalnu politiku.“ Ha-ha-ha-ha-ha-ha! Vlada će provoditi, ha-ha-ha-ha! Super mi je kako ovi birokrati uvijaju i lažu iza svog tehnokratskog novogovora. ‘Počne li poslovni ciklus odstupati’ = ako stvari ipak odu k vragu.

„Uvođenje eura neznatno će utjecati na cijene. Nadzor nad procesom preračunavanja cijena ograničit će mogućnost njihova neopravdanog povećanja. Iskustva članica europodručja pokazuju da je učinak uvođenja eura na cijene bio jednokratan događaj vrlo blagog intenziteta.“ Laž na entu. Mi si više ne možemo priuštiti rast cijena ni za lipu, kamoli duplo, kao što je bilo sa zamjenom maraka za euro. A što bi nas sada moglo zaskočiti, bolje da ne zamišljamo.

Zato djelujmo. RECIMO IM NE, NE, NE i NE!

Komentiraj