RECEPT ZA ŠTEDNJU: Evo kako uspiju ušparati političari – pokušajte ako možete

Na vidjelo stižu imovinske kartice političara i po njima nisu baš na kruhu i vodi, već su neki od njih po hrvatskim kriterijima pravi bogataši.

Nemojte se ni truditi da pokušate otkriti recept, jer niste u politici, već ih samo birate. Zato vi to ne možete.

Recimo, HDZ-ov ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman ima kuću u Stubičkim toplicama koju je stekao darovnim ugovorom, a vrijedi 601 tisuću kuna. Ima livadu i dvije šume čija je vrijednost procijenjena na 120 tisuća kuna. Darovnim ugovorom dobio je i stan u Zagrebu od 954 tisuće kuna, a u Privlaci je suvlasnik trećine kuće vrijedne 766 tisuća kuna i građevinskog zemljišta vrijednog 298 tisuća kuna, isto stečenih darovnim ugovorom. U Crikvenici je pak suvlasnik trećine stana vrijednog pola milijuna kuna. Njegova supruga u Baškoj vodi ima stan vrijedan 1,5 milijuna kuna, dobiven darovnim ugovorom, piše Večernji list.

Ministar ima dva BMW-a od 280 i 380 tisuća kuna, IWC sat vrijedan 30 tisuća kuna, a uštedio je čak 1,1 milijuna eura darovnim ugovorom, nesamostalnim radom i kapitalom. Dionice u Agroproteinki i tvrtki InterPlod darovnim ugovorom prenio je na drugu osobu.

SDP-ov Arsen Bauk prijavio je nešto više od milijun kuna i 82 tisuće eura ušteđevine ostvarenih nesamostalnim radom i kapitalom. Vozi Peugeot 307 iz 2004. godine, a u svom vlasništvu nema nekretnina. Čelnik HSS-a Krešo Beljak uštedio je 19 tisuća eura također stečenih nesamostalnim radom. Sa suprugom posjeduje kuću i stan u Samoboru vrijednu 750 tisuća kuna, odnosno 200 tisuća kuna. Ima i kredit iz 2011. godine od 110 tisuća kuna.

Branko Bačić, zastupnik iz HDZ-a u svojoj imovinskoj kartici navodi ušteđevinu od 22 tisuće eura, kuću u Blatu vrijednu 740 tisuća kuna, tri zemljišta i voćnjak od pola milijuna kuna. Bačić ima i vikendicu u Prigradici od 1,4 milijuna kuna te stan u Zagrebu od 975 tisuća kuna. Otplaćuje i kredit od 22 800 eura, a upisan je i kredit iz 2013. godine od 35 tisuća eura.

Domagoj Ivan Milošević (HDZ) u društvu je onih bogatijih u odnosu na druge. Uštedio je 340 tisuća eura, 850 tisuća kuna i 15 tisuća dolara, dok je Željko Reiner, potpredsjednik Sabora prijavio više od 555 tisuća eura i gotovo 872 tisuće kuna ušteđevine, koji, kako piše Večernji list, potječu od povrata nacionalizirane i konfiscirane imovie, rada u inozemstvu 1980-ih godina. Nema kredit, a od nekretnina je upisao kuću, stan, vikendicu i njivu, ukupne vrijednosti oko pet milijuna kuna.