REBALANS PRORAČUNA: Ukupan dug 29,5 milijardi kuna – 8 posto BDP-a

Premijer Andrej Plenković predstavljajući rebalans proračuna istaknuo je da je pad gospodarske aktivnosti snažan. Donošenje ciljanih paketa gospodarskih mjera smanjilo je prihodovnu, a uvećalo rashodnu stranu proračuna.

Izvor: Media servis

Zaključno je rekao o kojim brojkama se radi kada govorimo u ukupnom manjku u proračunu.

“Očekuje se da će opća država zabilježiti manjak od 29,5 milijardi kuna, odnosno 8 posto BDP-a. Očekujemo da se udio javnog duga u BDP-u u ovoj godini poveća za 14,5 postotnih bodova, te da iznosi 87,3 posto u odnosu na ovo smanjenje koje smo imali ranije.”

No nisu svi zadovoljni predstavljenim. Odmah na početku sjednice čelnik SDP-a Peđa Grbin zatražio je stanku. Kao razlog je naveo nelogičnosti novog kruga poreznog rasterećenja koje je na Vladi najavio ministar financija Zdravko Marić.

“Zna li Vlada uopće što radi? S jedne strane najavljena porezna reforma dovest će do velikog rasta nejednakosti u društvu jer će njome, najveća sredstva dobiti najbogatiji u ovom društvu, a većina građana ove zemlje neće dobiti ništa.”

Odgovorio je premijer Andrej Plenković. “Međutim, vi sada idete u isti ofsajd kao i vaš prethodnik u kampanji. Govorite da ćemo s poreznim rasterećenjem napraviti grešku pa ćemo imati veće porezne prihode. Pa to je normalno u ekonomiji, gleda se na reindividualno rasterećenje, a ukupna količina prihoda je veća.”

Komentiraj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *