REAGIRANJA: USKOK i policija nisu upali u autoškolu nego u učilište!

Kao Udruženje prijevoznika Zagreb koje ima 328 članova – obrtnika od kojih je dio onih koji obavljaju djelatnost autoškola i u našem Udruženju čine Ceh autoškola, moramo reagirati na jučerašnje objave na svim medijskim portalima i u novinama s udarnom viješću s naslovom o UPADU USKOK-a I POLICIJE U AUTOŠKOLE I UHIĆENJU 20 OSOBA.

Stoji to u priopćenju što su ga potpisali predsjednik Udruženja prijevoznika Zagreb Zdravko Bubnić i predsjednik Obrtničkr komore Zagreb Antun Trojnar. U nastavku se kaže:

Obzirom da je to neistina, molimo vas ispravak tih naslova jer se u ovom slučaju uopće ne radi o autoškolama već o jednom vlasniku autoškole koji u SVOM VLASNIŠTVU IMA I UČILIŠTE, niti se tu radi o osposobljavanju kandidata za vozače što je djelatnost autoškola, nego o obrazovanju odraslih, točnije o stjecanju svjedodžbi i uvjerenja o stručnoj osposobljenosti za profesionalne vozače koji upravljaju vozilima za prijevoz tereta i putnika (kategorije C, CE i D).

Po naslovima u vašim medijima svatko tko čita zaključiti će da je USKOK UPAO u NEKOLIKO AUTOŠKOLA i da je UHIĆENO 20 DJELATNIKA AUTOŠKOLA, što je potpuna neistina!

USKOK i policija nisu upali u autoškolu nego u učilište! Službena priopćenja USKOK-a i policije govore o „provođenju istrage protiv 20 hrvatskih državljana, trgovačkog društva i ustanove za obrazovanje odraslih“. Teško da će čitatelji to iščitati iz njihovog službenog priopćenja nakon bombastičnog naslova kojim ste sve autoškole stavili u negativan kontekst i povezali ih s kriminalnim radnjama jer je naslov onaj koji je bitan, ostavlja prvi dojam i najuočljiviji je.

Od 20 uhićenih osoba, dvije osobe su vjerojatno zaposlenici i učilišta i autoškole – predavač i tajnica, i njih se sumnjiči za kriminalne aktivnosti, ali za poslove koje su obavljali za UČILIŠTE, a ne za autoškolu.

Kada čitatelji u naslovu pročitaju “Uskok – autoškole – uhićeno 20 ljudi” naravno da će to povezati s autoškolom u svom kvartu i neće se dalje zamarati s razlikovanjem učilišta od autoškole ili Koda 95 od vozačke dozvole.

S takvim naslovima ste stvorili iskrivljenu društvenu predodžbu o svim autoškolama, narušili ste njihov ugled i tako ste im nanijeli neimovinsku štetu te najvjerojatnije i poslovnu štetu koja u ovom trenutku nije mjerljiva, ali će zasigurno biti. Sigurno znate da se tu radi i o povrijeđenim pravima osobnosti i interesa svih poduzetnika i djelatnika u djelatnosti autoškola. Ispravak objavljene informacije je nužan kako bi zaštitili ta prava i uklonili posljedice prouzročene ovakvom medijskom objavom.

S obzirom da su autoškole neopravdano i to u kriminalnom kontekstu osvanule na naslovnicama medija smatramo da je potrebno da vi kao autori tih naslova, objavite ispravak te da se jasno naglasi da se ne radi o autoškolama već o ustanovama za obrazovanje odraslih koja je potpuno različita djelatnost od autoškola. Prvenstveno se razlikuju po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD-u) te po zakonima koji im reguliraju poslovanje, jer ustanove za obrazovanje odraslih ne osposobljavaju kandidate za vozače kao autoškole već dodatno obrazuju profesionalne vozače.

Još jednom naglašavamo činjenicu da službena priopćenja USKOK-a i policije ni jednom riječju ne spominju autoškole već „jedno trgovačko društvo i jednu obrazovnu ustanovu“, a vaši naslovi su ti koji neopravdano i krivo informiraju javnost koristeći autoškole u svom naslovu i time ih stavljate u negativan kontekst i povezujete ih s kriminalnim radnjama.

Smatramo da objavljeni naslovi o autoškolama nemaju nikakve veze s istinom te vas molimo da te objave ispravite u najkraćem mogućem roku jer ste s ovakvim naslovima oklevetali sve autoškole!