REAGIRANJA: Društvo Pevex d.d. – ispravak u svezi članka objavljenog 6. listopada 2021.

Dana 6. listopada 2021. objavili smo članak pod naslovom “Peveci opet kreću: Ako ste lopov, onda se pokrijete po ušima – kaže Zdravko” s video zapisom iz televizijske emisije Hrvatske radiotelevizije “Labirint”.

Na članak koji je prenesen S HRT-a, točnije njihove emisije “Labirint” s video zapisom, stiglo je reagiranje iz društva Pevex d.d. sa zahtjevom za ispravkom, što objavljujemo, iako u članko nismo iznosili ni mišljnja a ni stavove redakcije, već je riječ o uratku objavljenom na javnoj televiziji.

Ovo je reagiranje koje je došlo iz Pevaxa d.d.:

Ispravak informacije društva Pevex d.d. na članak objavljen u elektroničkoj publikaciji Totalinfo 6. listopada 2021.

U video zapisu iz članka se navodi: “Firma koju su nekad stvarali preživjela je i danas uspješno posluje pod drugim, vrlo sličnim imenom. Oni ponovno kreću , s istog mjesta, sa svojim poznatim prezimenom”. Iz objavčkenih informacija proizilazi da su imena društava Pevec d.d. i Peveyx d.d. slična, što je netočno, jer je značenje tih riječi različito, s što je u upravnom postupku utvrdio i Državni zavod za intelektualno vlasništvo. Osim toga, jedini ovaštemi nositelj žigova Pevec i Pevex je društvo Pevex d.d. a ne Zdravko Pevec i oni ne predstavljaju fizičku osobu Zdravka Pevec, nego društvo koje posluje pod tim imenom.

U video zapisu iz ćlanka se navodi, što je netočno: “Da nije bilo mene oni danas ne bi bili u Pevecu…. Ako jesam, onda mi treba strateški partner , ja sam za povjerenje, ja sam za rad, za suradnju s Pevecom, kaže Zdravko Pevec”.

Nad društvima Pevec d.o.o. i Pevec Zagreb d.o.o. otvoreni su od 2009. stečajni postupci zbog dugova tih društava iz 2009. većeg od 2,5 milijarde kuna. Nakon provedenog restrukturiranja, društvo Pevex d.d. je poslovalo i posluje u potpuno novoj upravljačkoj i vlasničkoj strukturi koja danas ima 445 dioničara, a ime trgovačkog društva prema javno dostupnim informacijama objavljenim u sudskom registru u lipnju 2020. glasi Pevex d.d.

Učlanku i video zapisu se navodi: “… a mi smo doslovce izbačeni na ulicu, sve nam je oduzeto, čak nam ni dokumentaciju nisu dali…” i “…Ne odustaje Zdravko Pevec ni od pravne borbe, jer misli da im je oduzimanjem tvrtke nanesena velika šteta”.

Zdravku i Višnji Pevec nije “oduzeta tvrtka”, već je nad društvima Pevec d.o.o. i Pevec Zagreb d.o.o. otvorene stećajni postupak zbog duga većeg od 2,5 milijarde kuna, a što su svojim upravljanjem prouzročili Zdravko i Višnja Pevec kao osobe ovlaštene za azstupanje i vođenje poslova tih društava nezakonito, stvaraju pogrešnu predodžbu u javnosti i uznemiruju rtadnike Pevex d.d.

U video zapisu iz članka neovlašteno je prikazan prodajni centar društva Pevex d-d. s prijavljenim žigom za koje društvo Pevex nije dalo ovlaštenje.

Osim toga Zdravko Pevwec u emisiji ističe prikaz znaka Pevec . kupujte s osmjehom, stvarajući dojam da ih je ovlašten koristiti u svome poslovanju, što je netočno jer je jedini  i isključivi ovlašteni nositelj i korisnik žiga Pevec – kupujte s osmjehom, društvo Pevex.

Nadalje Zdravko Pevec u emisiji koristi dijelove znaka (bijela slova na zelenoj podlozi) nepostojećeg žiga i nepostojeće tvrtke kako bi stvorio pogrešan dojam da javnost jedino njega kao fizičku osobu povezuje s tim dijelovima znaka znajući da nije ovlašten na to i na taj način pokušavajući, u sporovima koje vodi s društvom Pevex d.d. pribaviti sebi povoljan krajnji rezultat postupka.

Objavljivanjem netočnih informacija postupljeno je protivno pravilima novinarske struke i na štetu ugleda društva Pevex d.d. Do potrebe za objavljivanjem ispravka ne bi došlo da je društvu Pevex d.d. u skladu s minimalnim standardima novinarske etike dana mogućnost očitovati se prije objavljivanja članka. Slijedom navwedenog zahtijevamo objavljivanje ispravka netočne informacije u skladu i na način određen čl. 41 st. 1 i 4. Zakona o medijima.

S poštovanjem, Krešimir Bubalo, predsjednik Uprave

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!