RAZVRSTAVANJE OTPADA: Kolike kazne prijete Zagrepčanima?

smeće

Kakve će biti kazne za gradove koji u roku od dva mjeseca ne uvedu kante za odvojeno prikupljanje otpada? Hoće li drakonske kazne plaćati i građani? – bila su neka od pitanja u emisiji Otvoreno na HRT-u.

Zagreb sada odvaja trideset tri posto otpada, a uz uvođenje još spremnika, mi ćemo u potrebnim rokovima bez problema doći na pedeset posto”, smatra Mirka Jozić, pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo Za Zagrepčane koji otpad ne budu odvajali, predviđene su kazne u iznosu od tri tisuće kuna.

Ipak, Jozić ističe kako se nada da se ne očekuje da policajci čuvaju spremnike za otpad. Inspekcije će vršiti komunalni redari, a kazna neće biti dok se ne utvrdi tko otpad nije razdvojio, obećala je Jozić, govoreći u emisiji Otvoreno na HRT-u.

Od početka veljače sljedeće godine, sve jedinice lokalne samouprave moraju uvesti kante za odvojeno prikupljanje otpada. Osim toga primjenom nove uredbe, otpad se veže uz volumen, a osim odvajanja bitna je i edukacija građana, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Mi smo trenutno u fazi natječaja koji kontinuirano traje- izgradanja reciklažnih dvorišta i sortirnica- čitav niz komponenti sustava treba se odraditi u narednom razdoblju, naglašava Ćorić.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!