RAVNATELJ POLICIJE: Na snimci s migrantima su interventni policajci – udaljeni su s dužnosti

Glavni ravnatelj policije, Nikola Milina, izvijestio je o dosadašnjim nalazima Stručnog tima u svezi sumnji da je policija premlaćivala migrante.

“Odmah po prvim saznanjima i po objavljivanju samo dijelova simke, ovdje kolegama u Ravnateljstvu policije, odmah smo formirali stručni tim i kolege iz Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu upućene su na teren s ciljem da rasvijetlimo o čemu se radi”, rekao je Milina.

“Odmah nakon prvih radnji došli smo do saznanja da su osobe sa snimke policijski službenici interventne policije.

S obzirom da postoji sumnja u povredu službene dužnosti, ovog trenutka upućeno je rješenje o uklanjanju sa službene dužnosti i u tijeku je pokretanje daljnjeg disciplinskog postupka”.

Naglasio je kako odnosu na ovo postupanje koriste i “mehanizam nezavisnog nadzora koji je uspostavljen jedino u RH tako da su se i oni uključili. Ponavljam, on je ustanovljen i financiran od strane EK”, rekao je, te dodao kako su u suradnji s DORH-om s kojim će provoditi daljnje izvide. Ističe kako žele rasvjetliti događaj do kraja jer ne žele da se ocrni kvalitetan rad policije.

Rekao je i da moraju “demantirati da je Koridor nekakva tajna operacija kojoj je cilj zastrašiti migrante. Cilj je zaustaviti krijumčare, uhitili smo 4000 krijumčara u zadnje dvije godine. Druga dezinformacija je da ima zataškavanja. Ja stalno šaljem upute da se ponaša obazrivo, posebno prema ranjivim skupinama – ženama, djeci, ali u drugim situacijama”.

“Što se tiče navodnih policajaca koji kažu da im je ovakvo neko postupanje naređeno, oni su dužni u tom slučaju prijaviti kazneno djelo. I prije medijskih navoda smo prijavljivali policajce i za nanošenje tjelesnih ozljeda protiv migranta i za neprijavljivanje kaznenog djela”, ustvrdio je Milina.

Na pitanje novinara koliko je policajaca sudjelovalo u ovom nemilom događaju, Milina je odgovorio – tri interventna. “To je utvrđeno do sada”.

 

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!