RAVNATELJ POLICIJE MOLI STRPLJENJE: Javnost želi znati ulogu Galića i Brkića u aferi SMS

nikola milina

Nakon što je savjetnik predsjednice Vlado Galić, akter afere SMS, iz moralnih razloga podnio ostavku – nema kraja potresima na Pantovčaku. Večernji list piše da bi iz Ureda predsjednice mogao otići i Mate Radeljić, njezin vrlo utjecajni savjetnik za unutarnju politiku.

Piše: Branimir Zekić (Media servis)

Grabar Kitarović danas nije željela odgovarati na novinarska pitanja o tome tko ostaje, a tko odlazi s Pantovčaka. Savjetnik Mate Radeljić percipirao se kao glavna zapreka za njezine bolje odnose s premijerom. A zbog afere SMS, drugi je savjetnik, Vlado Galić, već otišao.

Komentirao je to ministar unutarnjih poslova Davor Božinović:

“Ja sam čuo jučer objašnjenje da je gospodin Galić podnio ostavku iz moralnih i etičkih razloga, ali nisam čuo nikakvo daljnje objašnjenje oko toga. I na to nemam što reći”, izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Treba li ostavku, nakon Galića, podnijeti i Milijan Brkić, također komprimitiran u aferi SMS? “Ne znam zašto to dovodite u vezu”, dodao je ministar Božinović.

Smatra li Galićevu ostavku priznanjem krivnje i što očekuje od potpredsjednika sabora Brkića, komentirao je i SDP-ovac Ranko Ostojić.

“Neću ja u to ulaziti jer ta priča o moralnom odlasku samo govori koliko je duboka ta kriza i afera. Ja vam moram reći da sam se prošli put suzdržao od takvih kometara, kad nemate pojma šta je zapravo situacija, kad ne dobijete izvješće, onda nije korektno ni da govorim ili ocjenjujem njihove poteze”, rekao je SDP-ovac Ranko Ostojić.

Javnost i dalje čeka okončanje istrage kojom bi se doznala i Galićeva i Brkićeva uloga u aferi SMS, odnosno njihov utjecaj na MUP-ovog suspendiranog falsifikatora Franju Vargu.

Još nema informacije niti o tome: kako su nestali spisi iz predmeta o elitnoj prostituciji, u koju su bili umiješani brojni istaknuti poduzetnici i političari. Za sve ove slučajeve, glavni ravnatelj policije Nikola Milina poziva na strpljenje.

“Nijedno kriminalističko istraživanje ne možete precizno planirati vremenski tijek. Tako i u ovom kriminalističkom istraživanju ja mogu samo potvrditi da hrvatska policija radi bez ikakvih pritisaka, da radi profesionalno, da surađuje s Državnim odvjetništvom. Tako da, radna skupina koja je oformljena i za kompromitaciju posebnih dokaznih radnji radni svoj posao i to je sve što mogu reći”, rekao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

U ponedjeljak je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, rasvjetljavanje afere SMS ni tada ne očekuje Ranko Ostojić.

“Kao što je i uobičajeno kod HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera za njih opozicija ne postoji u sustavu nacionalne sigurnosti. Takav odnos imaju prema Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, pa između ostalog i na to Vijeće ne pozivaju nikoga ko bi im se možda mogao usprotiviti ili reći nekakav drugačiji glas, ja to vidim kao sustav rušenja demokracije”, rekao je Ostojić.

Komentiraj