RAVNATELJ KBC-A ZAGREB: Procjena struke je da će pandemija trajati još godinu, godinu i pol

KBC Zagreb nedavno je proširio svoje kapacitete za još 257 kreveta za covid-pacijente, rekao je gostujući na HRT-u dr. Ante Ćorušić, ravnatelj bolnice.

“U pitanju je 249 + 8 kreveta, to su nam za djecu posebne izolacijske jedinice na Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb. Prema zadnjim podacima od 15 sati popunjeni smo oko 90 posto. Situacija nije zabrinjavajuća, trend je jasan, traje već dva tjedna, dakle stabilizacija, jedan plato koji polako silazi. Dokle će trajati to nitko ne može predvidjeti, sve ovisi o nama, o našem ponašanju, ponašanju naših građana, o broju procijepljenih, o broju ljudi koji poštuju mjere. Dakle, sve je na nama.

Nisam pristaša panike niti augmentacije problema – problem je tu, s njim se dobro nosimo, imamo ga i imat ćemo ga još neko vrijeme. Procjena struke unutar KBC-a Zagreb je da će ova pandemija trajati još sigurno godinu, godinu i pol dana, ali ako se svi mi upregnemo maksimalno u smislu zaštite, onda će i pandemija brže završiti”, poručio je Ćorušić, gostujući na HRT-u.

Osvrnuo se i na omikron-varijantu i mogućnost da se njegovom masovnijom pojavom u našoj zemlji situacija dodatno pogorša.

“To je varijanta virusa koja je nastala u Južnoafričkoj Republici i o njoj se još uvijek malo zna. Po onome što se piše u prvim izvješćima to je varijanta koja se brže širi, ali, barem po onome što piše u stručnoj literaturi, i varijanta koja izaziva blaže oblike bolesti.Možda neće rasti pritisak na bolnice ali, ponavljam, moramo pričekati da vidimo hoće li se omikron varijanta isto ponašati u Južnoafričkoj Republici i u Europi. Ne treba biti previše pesimističan, ja mislim da smo dobro pripremljeni i za omikron i da se s tom pandemijom i dalje možemo uspješno nositi”, ustvrdio je.Kaže kako je važno cijepiti se tzv. booster dozom cjepiva.

“Ja mislim da je jako važno cijepiti se trećom dozom. Reći ću vam na svom primjeru – ja sam prebolio još prošle godine u rujnu jedan abortivni oblik covid infekcije, poslije toga sam se cijepio s dvije doze, primio sam booster prije mjesec dana. Nisam mjerio antitijela niti mi to treba, vjerujem struci, vjerujem znanosti i pozivam sve naše građane koji su se cijepili s dvije doze da s booster dozom što ranije krenu”, rekao je Ćorušić za HRT.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!