RATU NEMA KRAJA: Rusi UN-u poslali pismo o ratnim zločinima Ukrajinaca

U nekim se dijelovima Ukrajine i dalje vode teške borbe na bojištima. Herson, nedavno oslobođeni grad na jugu Ukrajine prodisao je, kažu stanovnici. Iako im je broj pao s 300 000 na 80 000, dio se polako vraća.

Izvor: Media servis

Obnavljaju se i prometne veze te polazi prvi vlak iz Kijeva prema Hersonu. Ipak, posljedice okupacije su osjetne – mine su i dalje posvuda, zatvoreni su poslovni objekti, a dolazi i do nestašice struje.
Problemi s opskrbom energije puno su širi.

Velik dio zemlje je, zbog ruskih napada na energetsku infrastrukturu, suočen s nestašicom električne energije. Teško je i u glavnom gradu Kijevu koji se također suočava s višesatnim nestancima struje, kao i regije Odesa, Harkiv, Vinica, Ternopil… Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ističe da se konstantno radi na normaliziranju situacije, a rekao je i koje su glavne teme o kojima stožer raspravlja.

“Glavna tema je stanje na frontu. Opskrba naših trupa, stanje na pojedinim dijelovima bojišnice i plan da povećamo broj ukrajinskih zastava u gradovima na jugu i istoku zemlje. O borbama u Donjeckoj oblasti razgovaralo se odvojeno. Podnesena su izvješća. Činimo sve kako bismo pomogli našim herojima da izdrže ruske napade.”

A ruska strana optužuje Ukrajince za zlostavljanje ruskih ratnih zarobljenika. Zamjenik predstavnika Rusije pri UN-u Dmitry Polyansky rekao je kako su glavnom tajniku UN-a Antoniu Guterresu dostavili pismo kao službeni dokument Vijeća sigurnosti i Opće skupštine UN-a s informacijama o dokazima o zlostavljanju.

Pritom se referirao na snimku koja navodno prikazuje ratne zločine ukrajinskih vojnika. “Apeliramo na Guterresa da zaustavi kršenje međunarodnog humanitarnog prava od strane Kijeva”, istaknuo je Polyansky.