“RATU” NEMA KRAJA: Isfrustriran, ljubomoran, nekulturan – kaže Banožić o Milanoviću

Ministar obrane Mario Banožić održao je konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na današnju konferenciju predsjednika RH Zorana Milanovića.

Podsjetimo, predsjednik Milanović se danas opet obrušio na ministra obrane koje je nazvao “šampionom ponavljača”. Banožić kaže da je pressica predsjednika “dala jasan portret njega kao političara, ljubomornog i isfrustriranog, s nastavkom nekulture u ponašanju i komunikaciji”.

Što se tiče predsjednikovih izjava o stanju u Hrvatskoj vojsci, ministar navodi da se vojska treba maknuti s naslovnica hrvatskih medija. Osvrnuo se i na načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja, za kojeg kaže da je dosegao godine za mirovine.

“Moje promišljanje je da trebamo raditi na zakonu, pomaknuti dobne skupine, s čime se načelnik složio. Za to je potreban mir”, dodao je Banožić, kako javlja N1.

Ponovno se osvrnuo na Milanovićevu današnju konferenciju. “Ova konferencija je bila negledljiva priča koja nastavlja narativ prema meni i vojsci. Kad pogledate huškanje određenih državnih tijela, jasno pokazuje kako se Milanović ponašao kad je imao izvršnu vlast i moć, kako je upravljao DORH-om.”

Dodao je da ima povjerenje premijera Andreja Plenkovića i ministara. Dodao je da kroz zakonski okvir uz podršku cijele vlade želi i dalje voditi svoj mandat. “Puno toga smo napravili, ali smo utvrdili da postoji manjkavosti”, dodao je Banožić.

Ponovno se osvrnuo na predsjednikove izjave o situaciji Roberta Hranja. “Njegovo tumačenje zakona postaje zabrinjavajuća, ta njegova selektivna primjena… Riječ je odluci Krstičevića, koji je u dobroj vjeri potpisao odluku koja kaže da načelnik s 58 godina ima pravo na četiri godine mandata, ali zakon kaže 60. godina starosti. Na ovakav način Hranj ispunjava dalje svoj mandat, stavili smo na pola godine”, kazao je.

“Nisam pravnik i znam čitati, ali neću nikada kao on čitati samo ono što mi se sviđa”, dodaje ministar. “Njegova politička nemoć nije jaka kako je bila dok je bio premijer. Očito želi raditi pritisak na DORH”, rekao je o Milanoviću.

“U proteklih godinu dana upoznao sam mnogo ljudi koji su bili članovi njegove stranke ili koalicijski partneri koji su mi se požalili i rekli – ‘Ministre, znamo što prolazite, i mi smo to prolazili. Potpuno vas razumijemo, ostanite dosljedni, dostojanstveni kakvi ste bili u ovom razdoblju’. Takav ću ostati do kraja mandata”, poručio je Banožić.

Novinari su ministra upitali je li spreman sjesti s predsjednikom za stol i razgovarati.

“Unatoč njegovom ponašanju, nekulturnom ponašanju, vrijeđanju, prijetnjama… Iza Nove godine, 1.1., novi datum, sjedi i razgovaraj. U pitanju je Hrvatska vojska. To njegovo kontriranje i izvlačenje nekih klasificiranih podataka ne služi ničemu i još jednom ću ga zamoliti da to ne radi – ne ide na korist vojske”, poručio je ministar Banožić.