RATU NEMA KRAJA: Erdogan se nudi kao posrednik – može li nešto učiniti?

Rat na ukrajinskom tlu i dalje traje, a nagađa se jesu li mogući pregovori između dviju zaraćenih strana.

Izvor: Media servis

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je kako Rusija želi stupiti u pregovore samo kako bi imala vremena obnoviti svoje vojne snage i povesti novu ofenzivu.

Na pregovore potiču i neki vanjski dužnosnici. Tako je turski predsjednik Tayip Erdogan naglasio kako je spreman posredovati između Kijeva i Moskve. Podsjetio je kako je Turska zaslužna i za stvaranje mehanizma za spriječavanje prehrambene krize, s obzirom na to da je ukrajinsko žito nakon višemjesečne blokade upravo preko Turske krenulo s izvozom.

Dok neki govore o mogućim pregovorima, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potiče zemlje saveznice na jačanje sankcija Rusiji.

“Zahvalan sam svim europskim političarima koji ne zaboravljaju da je potreban osmi paket sankcija Rusiji. Što je duži razmak između paketa sankcija, to je veća drskost Rusije. I zahvalan sam svim našim prijateljima, svim prijateljima slobode u različitim zemljama svijeta, koji promiču potrebu priznavanja objektivne stvarnosti i pravnog definiranja Rusije kao terorističke države.”

​Zelenski je istaknuo i broj projektila koje je Rusija upotrijebila od početka rata. Kaže kako je njihov broj gotovo 3500.

“Udare ruskog topništva nemoguće je prebrojati – previše ih je, preintenzivni su”, dodao je ukrajinski predsjednik.

U jednom od takvih udara, onome koji se dogodio prošloga tjedna kada je napadnuta stambena zgrada u Harkivu stradalo je 19 osoba.

“Tek smo sada ispod ruševina uspjeli izvući tijela poginulih. Samo ovaj udar odnio je 19 života. A divljaci ne prestaju s takvim udarima već 180 dana”, naglasio je Zelenski.