“RAT” VLADAJUĆIH I OPORBE: Memorandum o Ini – izdaja ili ne?

Oko INA-e ništa novo. I dalje nije u našim rukama, ali i dalje se uz tu kompaniju i vlast u Hrvatskoj vežu afere. Tjednik Nacional piše kako je došao do tajnog memoranduma između Ine i JANAF-a.

Izvor: Media servis

Kako pišu, on otkriva najmračniji manevar hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji dopušta izvoz hrvatske nafte Mađarima pa je samo od početka 2020. iz Siska u Mađarsku, umjesto u Rijeku, prebačeno 247 tisuća tona nafte.

Sve je potpisao ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić, tvrdi Nacional dodajući da memorandum potkopava nacionalne interese te da je njime nastavljena agenda zbog koje je Karamarko morao napustiti politiku, a Sanader završio u zatvoru.

“Kampanja je očito već počela. Mi polazimo da Inu treba vratiti u hrvatske ruke. Nisam potpisnik memoranduma, ja sam mu svjedočio i ja sam ga supotpisao”, rekao je Ćorić i dodao da se 9. lipnja očekuje prvi izvještaj stranih konzultanata, tvrtke Lazard, koji bi trebalo pokazati procjenu vrijednosti Ine.

“Želimo da INA bude uspješna kompanija. Nije mogla biti uspješna tako da se na razini rafinerije u Rijeci radi sa 70, 80 posto kapaciteta, dok se u Sisku radi s 20 do 30 posto kapaciteta”.

Pa je dodatno pojasnio sam memorandum…

“Pa riječ je o memorandumu koji sam po sebi projicira poslovne interese dvaju poslovnih subjekata, a sve ciljem maksimiziranja poslovnog rezultata kako INA-e tako i JANAF-a. Taj memorandum ovih dviju strana podrazumijeva, prije svega, priključenje rafinerije nafte u Sisku na skladište JANAF-a na području Siska. S druge strane podrazumijeva i određene radove u luci Rijeka koji omogućavaju efikasnije funkcioniranje INA-e, odnosno, JANAF-ovog transportnog sustava”.

Optužbe o izdaji nacionalnih interesa odlučno odbacuju premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji po već uhodanom principu prebacuje lopticu.

“Ne znam od kud vam to. To apsolutno nije točno. Vlada RH štiti nacionalne interese u INA-i, to je jedna od naših najvećih kompanija”.

“Sasvim sigurno je da je Vlada Andreja Plenkovića štitila nacionalne interese na najbolji mogući način. O odnosima između MOL-a i INA-e najbolje je da pitate SDP-ovu Vladu koja je s MOL-om i potpisala taj ugovor”.

S druge strane oporba vidi izdaju HDZ-ove vlade. MOST-ov Nikola Grmoja i predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

“HDZ je kroz cijelo ovo vrijeme pogodovao interesima Mađarske”.”To je izdaja nacionalnih interesa. To je napuštanje radnika koji rade u rafineriji, a država još uvijek ima pola vlasništva nad Inom”.

U konačnici, oglasila se i sama INA te objavila memorandum.

“Memorandum o razumijevanju između Ine i JANAF-a je neobvezujući dokument te je potpisan 21. kolovoza 2018. godine s ciljem stvaranja pretpostavki za donošenje poslovnih odluka koje osiguravaju veću profitabilnost i održivost rafinerijskog poslovanja Ine, a time i cijele kompanije. INA je krajem 2018. godine započela s programom INA R&M Novi smjer 2023., koji podrazumijeva koncentraciju prerade nafte u Rafineriji nafte Rijeka te transformaciju lokacije u Sisku u industrijski centar. Cilj programa je pretvoriti gubitak od u prosjeku milijardu kuna godišnje u dobit te održati sigurnu i neprekinutu proizvodnji nafte i stabilni rad”, priopćeno je između ostalog iz INA-e.

MEMORANDUM MOŽETE PROČITATI OVDJE.