RAT UZIMA ŽRTVE: Ukrajina moli za još oružja i jače sankcije Rusiji

Ukrajina je na udaru ofenzive ruske vojske na istoku zemlje. Nakon što se ruska vojska povukla s područja Kijeva i Černjihiva cilj je okruženje i izbacivanje ukrajinske vojske iz Donbasa.

Izvor: Media servis

Tisuće ljudi napuštaju gradove, a vlasti su ih pozvale da odu dok je sigurno. Crveni križ je priopćio da je jučer do Zaporožja dopratio 1000 civila iz opkoljenog Mariupolja koji je i dalje na udaru. A oko 5 tisuća iz brojnih gradova je izašlo kroz humanitarne prolaze. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u novoj poruci pozdravlja sankcije ali traži više i upozorava…

“Ako ne bude bolnog paketa sankcija protiv Rusije i ako ne bude dostave oružja koje stvarno trebamo i koje smo tražili, Rusija će to smatrati dozvolom. Dozvolom da ide dalje. Dozvolom za napad i novi krvavi rat u Donbasu.”

Ukrajinski ministar obrane Dmitro Kuleba u Belgiji na sastanku s predstavnicima NATO članica rekao je da im je potrebna veća vojna pomoć i da fokus mora biti na oružju.

Naglasio je to uz fotografije objavljene na Twitteru.

S istoka stižu vijesti o koncentraciji ruskih napada. Grad Izyum je pod ruskom kontrolom poručio je lokalni čelnik. Brojni drugi gradovi na žestokom su udaru ruskih snaga.Američki senat danas bi trebao usvojiti zakonodavstvo kojim se ukidaju normalni trgovinski odnosi s Rusijom i ukida uvoz nafte ciz te zemlje.

Rusija je pak poručila da će sankcije njezinim bankama naštetiti američkim građanima. Recimo da su SAD na obuku upravljanja dronovima , koje su donirale ukrajinskim snagama, dovele pripadnike ukrajinske vojske. Američki predsjednik Joe Biden opet je osudio zločine pored Kijeva…

“Osjećaj okrutnosti i nehumanosti pred očima cijelog svijeta bez osjećaja krivnje. To ne može biti drugo nego ratni zločin i odgovorne nacije moraju se ujediniti u pronalasku odgovornih.”

Pentagon je također objavio da su se ruske snage povukle s Kijevskog područja, a otkriveni su strašni razmjeri razaranja u mjestu Borodjanka. Danas će se u UN-u raspravljati o izbacivanju Rusije iz vijeća za ljudska prava UN-a. Rusija je zaprijetila zemljama da će se ne samo potpora za tu inicijativu, nego i ekvidistantna pozicija u glasanju – suzdržanost ili nesudjelovanje – smatrati neprijateljskom gestom.