RAT U UKRAJINI: Protuofenziva ukrajinske vojske – moguć je posjet pape Franje Kijevu

Istok Ukrajine i dalje je mjesto najžešćih borbi u zemlji. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je Dnjepropetrovsku oblast, a moguć je i posjet pape Franje glavnom ukrajinskom gradu Kijevu.

Izvor: Media servis

Na istoku Ukrajine najjače udare trpe gradovi Bahmut, Siversk i Slovjansk. Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk poručila je da će Ukrajina pokrenuti protuofenzivu u dijelovima regija Herson i Zaporižja na jugu pod ruskom okupacijom te je zamolila civile da napuste ta područja prije protunapada. Naša je odlučnost čvrsta kao kamen. I bit će vrlo teško kasnije otvoriti humanitarne koridore kada su u pitanju djeca”, rekla je Vereščuk.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je prvu crtu obrane u u Dnjepropetrovskoj oblasti i razgovarao s tamošnjim zapovjednicima, a posjetio je i tamošnju bolnicu gdje se zahvalio svim liječnicima na pomoći. Zelenski nastavlja i s vanjskopolitičkim aktivnostima te je poručio da se obratio parlamentu Slovenije.

“Svaki dan i u svim okolnostima radimo maksimalno na vanjskopolitičkom planu. Inače, ovo je već dvadeset i četvrto obraćanje parlamentima zemalja Europske unije i prvo koje je bilo u blizini prve crte bojišnice. Nadam se da će i ostale tri zemlje EU-a osjetiti da ovi apeli nisu o politici, nego o zaštiti naše zajedničke slobode.”

Prema riječima vatikanskog ministra vanjskih poslova nadbiskupa Paula Gallaghera talijanskoj televiziji Rai1, papa Franjo mogao bi posjetiti glavni grad Ukrajine Kijev u kolovozu.

Na sastanku ministara vanjskih poslova G20 rat u Ukrajini bio je glavna tema kao i isporuka žitarica iz te zemlje kroz luke koje su blokirane ruskom prisutnošću u Crnom moru. Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je Rusiju da pusti ukrajinsko žito te se sastao s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Jijem kako bi ga ponovo upozorio da Peking ne podupire Rusiju. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov napustio je sastanak, osuđujući Zapad zbog bjesomučne kritike.

CIA je prikupila obavještajne podatke za koje je američki predsjednik Joe Biden rekao da su razotkrili Putinove planove i omogućili Washingtonu da upozori druge zemlje na rat. “Zahvaljujući nevjerojatnom radu naših obavještajnih profesionalaca, uspjeli smo unaprijed upozoriti svijet što Vladimir Putin planira u Ukrajini. Razotkrivanje Putinove igre probušilo je ogromnu rupu u pretvaranju i diskreditiralo njegove laži o tome što smo radili u Ukrajini”, rekao je Biden.

​Ukrajinski vojnici sa malo ili bez vojnog iskustva stigli su na vojnu obuku u Veliku Britaniju gdje su se susreli s ministrom obrane Benom Wallaceom. “Ovaj ambiciozni novi program obuke je sljedeća faza u britanskoj potpori oružanim snagama Ukrajine u borbi protiv ruske agresije. Koristeći vrhunska znanja britanske vojske, pomoći ćemo Ukrajini u jačanju svojih snaga i otpora dok brane suverenitet i pravo da biraju vlastitu budućnost”, rekao je ministar. Britanska vlada je u tu svrhu nabavila tisuće kalašnjikova pa će tako Ukrajinci trenirati s oružjem koje će koristiti na bojišnici, a program obuke bi trebao trajati nekoliko tjedana.

Ruski veleposlanik u Britaniji Andrej Kelin rekao je Reutersu da će ruske snage zauzeti ostatak Donbasa u istočnoj Ukrajini i da je postoji mala vjerojatnost da će se povući s južne obale. Poručio je da će Ukrajina na kraju morati sklopiti mirovni sporazum ili ići u propast. Britansko ministarstvo obrane u novom izvješću je objavilo da Rusija premješta svoju vojsku preko zemlje i gomila je kod granica s Ukrajinom za buduće ofenzivne operacije. U izvješću se navodi kako se radi o novim postrojbama pješaštva koje koriste oklopna vozila iz dugoročnih skladišta, a koja se inače smatraju neprikladnima za operacije potpore pješaštvu.