RAT U UKRAJINI: Biden stigao u iznenadan posjet Kijevu

Dok se bliži godina dana otkako je počeo rat na istoku Europe, Rusija je i dalje miljama daleko od cilja koji si je zacrtala. Kijev nije pao, raskol Zapada se, unatoč pojedinim trzavicama, nije dogodio, a pomoć ukrajinskom vodstvu i vojsci kontinuirano stiže. Vijest koja je danas najglasnije odjeknula iz Ukrajine jest da je u iznenadan posjet Kijevu stigao američki predsjednik Joe Biden.

Izvor: Media servis

Kakvo god realno stanje na terenu bilo, Rusi će na obljetnicu početka rata vjerojatno proglasiti osvajanje Bakhumta, tako barem tvrdi britansko Ministarstvo obrane. Dodaju i da će, u slučaju neuspjeha nadolazeće proljetne ofenzive, porasti napetosti unutar ruskog vodstva. Osvrčući se na stanje na bojištu, ali ne iznoseći previše detalja, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u noćašnjem je obraćanju rekao kako i dalje brane područje Bakhmuta. Južnije, oko Vuhledara situacija je, kaže, teška.

“Borimo se. Lomimo okupatore i Rusiji nanosim iznimno opipljive gubitke. Uvijek iznova ponavljam: što veće gubitke Rusija ima u Donbasu – Bakhmutu, Vuhledaru, Maryinki, Kreminni, tim prije možemo okončati ovaj rat pobjedom Ukrajine.”

Iako je najavljeno da će danas posjetiti Poljsku, američki predsjednik Joe Biden prvo je otišao u iznenadan posjet Kijevu na čijim ulicama su novinari i građani primijetili jake sigurnosne snage i duge kolone automobila. Vjerojatno iz tog razloga je i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba otkazao današnji odlazak u Bruxelles. Bloomberg piše da Bidenova administracija priprema nove sankcije u vidu kontrole izvoza ruskih proizvoda poput ruskog obrambenog i sektora energetike kao i protiv pojedinaca povezanih s režimom ruskog predsjednika Vladimira Putina. Nastavak podrške Ukrajini sa sigurnosne konferencije u Muenchenu najavio je i šef europske diplomacije Josep Borrell.

“Prva i najhitnija stvar koju geopolitička Europa mora učiniti jest naoružati Ukrajinu. Svi europski vođe ovdje su rekli da Rusija ne smije pobijediti u ovom ratu. Moramo prijeći s riječi na činjenice i ubrzati vojnu podršku Ukrajini jer je u kritičnoj situaciji po pitanju municije”, zaključio je Borrell.