RAT TRAJE 65. DAN: Rusi raketirali Kijev za vrijeme posjeta glavnog tajnika UN-a

U tijeku je 65. dan ruske invazije na Ukrajinu, a visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell kaže da su šokirani ruskim raketnim napadima na Kijev u vrijeme posjeta glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa i bugarskog premijera Kirila Petkova.

“Rusija ponovno pokazuje svoje očito nepoštivanje međunarodnog prava bombardiranjem grada dok je tamo prisutan UN-ov glavni tajnik i bugarski premijer”, napisao je na Twitteru.

Rakete su pogodile kijevsku četvrt Shevchenkivskyi, a najmanje troje ljudi je ozlijeđeno. Guterres je prilikom posjeta Ukrajini rekao da je UN-ovo vijeće sigurnosti podbacilo u sprječavanju rata u Ukrajini.

“Da budem vrlo jasan – Vijeće sigurnosti UN-a nije uspjelo učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi spriječilo i okončalo ovaj rat. Zbog toga sam jako razočoran, frustriran i ljut. Međutim, muškarci i žene UN-a svakodnevno rade za narod Ukrajine rame uz rame s mnogim hrabrim ukrajinskim organizacijama.”

Stav Ujedninjenih naroda je jasan, naglasio je Guterres. “Kako sam rekao u Moskvi, ruska invazija na Ukrajinu predstavlja kršenje njene teritorijalne cjelovitosti i Povelje UN-a. Ovdje sam kako bih se fokusirao na načine kojima UN može pružiti podršku ukrajinskom narodu, spašavati životi, smanjiti patnju i pomoći u pronalasku puta ka miru.”

Guterres je zaključio kako riječi solidarnosti nisu dovoljno te da je Ukrajinu posjetio kako bi detektirao potrebe Ukrajinaca na terenu i pružio im konkretnu pomoć.

Bojna Azov objavila je videosnimku za koju tvrde da prikazuje posljedice ruskog napada na vojnu poljsku bolnicu u tvornici Azovstal u Mariupolju.

“Pažnja! Rusi su napadali vojnu poljsku bolnicu na području tvornice Azovstal u Mariupolju gdje se nalaze ranjeni branitelji cijelu noć. Napali su bombama koje mogu probiti bilo koju betonsku obrambenu strukturu”, navode u tvitu.

A guverner istočne regije Donjeck Pavlo Kirilenko kaže da Rusija sprječava evakuaciju ranjenih ukrajinskih boraca iz goleme čeličane u gradu Mariupolju kako bi ih zarobila.

Dodao je da Rusija također blokira napore za uređenjem humanitarnih koridora i drugdje u Donjecku.

Stotine boraca i dio civila skriveni su u čeličani Azovstal, njihovoj posljednjoj utvrdi u Mariupolju. “Oni žele iskoristiti priliku da zarobe branitelje Mariupolja, čiji jedan od glavnih elemenata pukovnija Azov”, rekao je Kirilenko. “Stoga ruska strana ne pristaje ni na kakve mjere evakuacije u vezi s ranjenim (ukrajinskim) vojnicima.”

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Putin bio sasvim jasan da, iako civili mogu napustiti tvornicu, branitelji moraju položiti oružje, objavila je novinska agencija Tass. Moskva poriče da je gađala civile u, što Zapad naziva lažnim izgovorom za agresiju.

Gradsko vijeće Mariupolja priopćilo je da je oko 100.000 stanovnika grada “u životnoj opasnosti” zbog ruskog granatiranja i nesanitarnih uvjeta života. Rečeno je da je nedostatak pitke vode i hrane “katastrofalan”.