RAT SE NE SMIRUJE: Izrael mora odgovoriti na barbarska djela Hamasa – kaže Biden

Sukobi Izraela i Palestinaca u Pojasu Gaze se ne smiruju. Oko 4 tisuće osobe izgubilo je život, a strahuje se da bi ta brojka mogla biti i višestruko veća. Izrael već nekoliko dana najavljuje kopnenu invaziju, raspoređene su sve jedinice, no izraelska ofenziva je zasada odgođena.

Izvor: Media servis

Odlučili su dati još vremena civilima da napuste zemlju, a s druge strane – i loši vremenski uvjeti igraju ulogu u odgodi. Održan je prvi sastanak članova izraelske vlade nacionalnog jedinstva. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da svi zajedno poduzimaju sve što mogu, a ponovno je zaprijetio teroristima:

“Vidio sam divne borce koji su na prvoj crti, znaju da je cijela nacija uz njih. Razumiju važnost zadatka. Spremni su krenuti u akciju svakog trenutka kako bi izbrisali krvožedna čudovišta koja nas žele uništiti. Hamas je mislio da ćemo biti uništeni. Mi smo ti koji će uništiti Hamas.”

Prema podacima Ujedinjenih naroda, milijun Palestinaca napustilo je sjever Gaze. Egipat, koji graniči s Gazom, ne planira primiti izbjeglice, a humanitarna pomoć čeka na granicama siguran koridor za prolazak. Izrael izmjenjuje rakete i na drugoj strani, sa Hezbollahom stoga je i tamo moguća skora eskalacija sukoba.

Premijer Andrej Plenković na društvenoj mreži X poručio je: “U zajedničkoj izjavi Europskog vijeća snažno osuđujemo terorističke napade Hamasa i potvrđujemo pravo Izraela na samoobranu u skladu s međunarodnim i humanitarnim pravom. Ističemo nužnost zaštite civilnog stanovništva, kao i izbjegavanja regionalne eskalacije.”

Glavni tajnik UN-a Antonio Gutteres napisao je: “Sve smo bliže ponoru. Imam dva humanitarna poziva. Za Hamas – taoci odmah moraju biti pušteni bez uvjeta. Za Izrael – mora se omogućiti brz i neometan pristup humanitarnoj pomoći civilima u Gazi.”

Izraelci čekaju da što više civila napusti Gazu, a prema nekim najavama u južne dijelove Gaze trebali bi pustiti pitku vodu. U prilog ovome idu i riječi glasnogovornika izraelske vojske Daniela Hagarija:

“Stanovnici Gaze, ponovno vas pozivam. Hamas pokušava spriječiti vašu evakuaciju, dopustit ćemo to prema jugu, izađite iz grada Gaze i cijele okoline radi vaše osobne sigurnosti, idite južno do rijeke Gaze. Na ovom području postoje uvjeti koji će vam omogućiti mir.”

O stanju se oglasio i američki predsjednik Joe Biden koji je poručio da bi izraelska okupacija Gaze bila pogreška:

“Izrael se bori s grupom ljudi koji su počinili barbaska djela koja su rezultirala posljedicama poput Holokausta. Izrael mora odgovoriti, mora krenuti za Hamasom. Oni su kukavice koji se skrivaju iza civila u svojim sjedištima, ali uvjeren sam da će Izraelci napraviti sve što može da izbjegne stradavanje civila.”