“RAT” NA FACEBOOKU: Uklonjena grupa podrške ubojici Zavadlavu, pa osnovana nova

Trostruki ubojica iz Splita 25-ogodišnji Filip Zavadlav od sinoć je u Zagrebu na psihijatrijskom odjelu zatvorske bolnice.

Zbog lošeg psihičkog stanja nije mogao iznijeti obranu na Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu i proglašen je nesposobnim za raspravu.

Određen mu je istražni zatvor i prevezen je u Zagreb. Iz Splita prema Zagrebu pratilo ga je jako policijsko osiguranje zbog bojazni da osumnjičeni putem ne postane žrtva nekoga od prijatelja ubijenih.

Mnoge građane je zabrinula neshvatljiva masovna potpora koju je trostruki ubojica dobio na nekim društvenim mrežama.

Grupa podrške koja je angažirala odvjetnika u međuvremenu je uklonjena s Facebooka.

No, sinoć je osnovana nova grupa koja već ima 13.000 članova.

“Ova grupa ne podržava nasilje već podržava prevenciju svakog nasilja i institucionalnu zaštitu građana kako ne bi dolazilo do uličnih obračuna. Nakon što je u niti 2 dana grupa okupila 20.000 članova, srušena je jer nekome ne odgovara da ljudi javno i masovno izražavaju nezadovoljstvo …

Osnovana je nova grupa istog naziva u koju pozivamo sve koji smatraju da je odgovornost za scene nasilja na institucijama države, blagim kaznama, toleriranju nasilja, pasivnosti policije i sporosti i neučinkovitosti sudstva.

Grupa se zove “Pravda za Filipa” jer je subotnji masakr na splitskim ulicama posljedica totalnog sloma pojedinca prepuštenog sebi samom, od stresnog odrastanja u teško disfunkcionalnoj obitelji gdje je zakazao CZS, do suočavanja s narko-mafijom koja je reketarila i maltretirala njega i njegovu obitelj dok konačno nije došao do ruba i pukao”, stoji na stranicama grupe.

Stručnjaci upozoravaju da taj fenomen može biti potencijalno štetan s nesagledivim posljedicama.

“Razmjeri koje je to poprimilo, da to više nije intimno nego o tome bruji cijela zemlja, otvaraju mogućnost da bi osobe koje su tome potencijalno sklone mogle imati takav refleks nađu li se u sličnoj situaciji, pogotovo ako su labilne i željne medijske pozornosti”, ističe za HRT voditeljica Laboratorija za istraživanje nasilja Anna-Maria Getoš Kalac.

Potporu dijela javnosti koju je ubojica dobio na društvenim mrežama oštro je osudio premijer Andrej Plenković, upozoravajući da anarhija nije smjer u kojem hrvatsko društvo želi ići.