RAT NA BLISKOM ISTOKU: Rizik od prelijevanja sukoba je realan – kaže von der Leyen

Opasnost od regionalnog prelijevanja rata između Izraela i Hamasa je stvarna, poručuju zapadni dužnosnici nakon što su se napetosti i prijetnje pojačale diljem Bliskog istoka.

Izvor: Media servis

Američke baze u Iraku i Siriji našle su se na meti napada dronovima, a Hezbolah je optužio SAD da podupire Izrael u “ubijanju nevinih ljudi”.

Na opasnost od širenja sukoba upozorila je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u govoru na Institutu Hudson u Washingtonu:

“Vidjeli smo arapske ulice pune bijesa diljem regije. Dakle, rizik od regionalnog prelijevanja je realan i to je upravo ono što se Hamas nadao da će postići”.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant posjetio je vojnike na granici uz Gazu, poručivši da nema oprosta za Hamas.

Stanje u pojasu Gaze sve je teže, a humanitarna katastrofa poprima sve veće razmjere. Nema goriva, lijekova, hrane i vode. Očekuje se isporuka prve ture humanitarne pomoći, čije je puštanje bilo dogovoreno za danas preko egipatske granice, no CNN iz više izvora doznaje da je isporuka odgođena za sutra.

U Egipat je došao i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i pozvao Hamas na hitno i bezuvjetno oslobađanje talaca, a Izrael da odmah omogući neograničen pristup humanitarnoj pomoći civilima kojima je ona očajnički potrebna.