RAT NA BLISKOM ISTOKU: Nastavljaju se izraelski napadi na Gazu, Hamas pustio dvije žene

Više od 400 ljudi ubijeno je u noćnim izraelskim napadima na Gazu, priopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva koje kontrolira Hamas koji je pustio dvoje talaca iz zatočeništva.

Izvor: Media servis

Izraelske obrambene snage priopćile su da je u napadu pogođeno 320 “terorističkih meta” koje pripadaju Hamasu i Islamskom džihadu. Izrael je također rekao da je ubio ili zarobio više od 1.000 pripadnika Hamasa. Šef izraelske vojske, general-pukovnik Herzi Halevi rekao je kako Izrael ne misli stati.

“Želimo dovesti Hamas u stanje potpunog raspadanja, njegovih vođa, njegove vojske i njegovih mehanizama rada. Zato napadamo, eliminiramo visoke zapovjednike i pripadnike, uništavamo infrastrukturu i djelujemo s velikom odlučnošću.”

Nakon 34 kamiona za vikend, jučer je 20 kamiona s humanitarnom pomoći prošlo prijelaz Rafah u Gazu. No, humanitarne skupine upozoravaju da je potrebno mnogo više za suzbijanje produbljivanja humanitarne krize unutar pojasa. Isporuke pomoći koje ulaze u Gazu ne uključuju gorivo, što je kritično za stvari poput desalinizacije vode i funkcioniranje bolnica. Izrael ne dopušta dostavu goriva kako ono ne bi palo u ruke Hamasa. Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a John Kirby naglasio je kako inzistiraju na humanitarom koridoru prema, ali i van Gaze.

“Ono što trenutno želimo je osigurati da Izrael ima alate koji su mu potrebni da se obrani i uništi Hamas. Želimo vidjeti da se humanitarna pomoć nastavi dostavljati. Dobro je što je počelo, ali treba se povećati. Drago nam je šte se humanitarna pomoć pušta u Gazu, ali želimo vidjeti i siguran izlaz iz Pojasa Gaze.”

Nakon posredovanja Katra i Egipta dvoje izraelskih državljana pušteno je iz pritvora Hamasa. Bolnice u Gazi su pred kolapsom prema Ministarstvu zdravstva Palestinske uprave. Situacija je postala toliko teška da se operacije izvode bez anestezije, a u nekim slučajevima i pod osvjetljenjem telefonskih svjetala. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovno je naglasio kako inzistiraju na puštanju svih zarobljenika. Za humanitarnu krizu u Pojasu Gaze okrivljuje Hamas i najavljuje njihovo potpuno uništenje.

“Djelujemo zajedno kao željezna ruka s jednim ciljem, a to je da eliminiramo Hamas. Donosimo jednoglasne odluke ovdje ratnom kabinetu. Činimo to s velikom odgovornošću i poštovanjem. Borimo se zajedno i pobijediti ćemo zajedno.”