RAT NA BLISKOM ISTOKU BIJESNI: Izrael formira izvanrednu vladu za upravljanje ratom

Broj poginulih u ratu na Bliskom istoku raste iz sata u sat. Borbe su se intenzivirale, Izraelom osjekuju sirene, a gomilanje vojske na granici Izraela i Pojasa Gaze najava je još žešćih napada. SAD i Europa pružili su još jednom podršku Izraelu, a Papa Franjo pozvao na prekid sukoba.

Izvor: Media servis

Rat u Izraelu bjesni. Napadi na tu zemlju nastavljeni su osim od strane Hamasa, i iz smjera Sirije, ali i Libanona od pripadnika Hezbollaha na što Izrael odgovara osvetničkim udarima.

Izraelska vojska potvrdila je napade na kupolu unutar Libanona koja pripada Hezbollahu te na Islamsko sveučilište u Gazi jer, tvrde, “služi kao glavni centar za obuku Hamasovih inženjera” te je “važno središte političke i vojne moći”. Johnathan Conricus iz izraelskih obrambenih snaga najavio je intenziviranje borbi. Oglasio se i o pokolju u kibucu Kfar Aza u koji su ušli novinari BBC-a.”Što su vidjeli? Scene kao iz apokaliptičnog filma ili nešto povezano sa zombijima. Ne znam kako bih to objasnio drugim riječima. Tijela po ulicama, spaljene kuće, automobili puni rupa od metaka…”

U Izraelu je više od 1200 poginulih, a palestinsko ministarstvo zdravstva tvrdi da je u Pojasu Gaze ubijeno 1055 osoba te da su bolnice preplavljene ranjenim osobama. UN javlja da je iz ratnog područja iselilo više od 260 tisuća osoba, a SAD tvrdi da s Izraelom i Egiptom dogovara sigurni prolaz za civile u Gazi. U Hrvatsku su se vratili svi hrvatski državljani koji su boravili u Izraelu, a zatražili pomoć pri napuštanju zemlje. Među njima je i hodočasnica Marija.

“To što se događa, mi ne vidimo. Izraelci normalno rade i idu na posao. Samo što čujemo avione, to je jedno.”Ministar Gordan Grlić Radman je izjavio da nije trebalo slati zrakoplove po njih, a da se svi Hrvati koji žive u Izraelu i imaju dvojno državljanstvo mogu vratiti u Hrvatsku.”Ako se žele vratiti, a to je njihova sloboda, mogu se javiti Veleposlanstvu. Ali, ako je zračni prostor otvoren, ako su komunikacije u redu i postoje neke druge cestovne komunikacije preko drugih država, poput Egipta, onda će u svakom slučaju to koristiti.”

Podrška Izraelu stiže sa svih strana svijeta. “Ovo je teror u najgorem obliku, Europa je uz Izrael”, poručila je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

“Hamas je teroristička organizacija i ne predstavljaju legitimne težnje palestinskog naroda. Ne nude rješenja nego krvoproliće.”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, čija je zemlja gotovo godinu i osam mjeseci u ratu protiv Rusa, pozvao je vođe da odu u Izrael poduprijeti ljude koji su se suočili s terorističkim napadima.

“Teroristi poput Putina ili Hamasa žele držati slobodne narode kao taoce i žele moć nad onima koji traže slobodu. Teroristi se neće promijeniti i jednostavno moraju izgubiti.”

Željeznu potporu Izraelcima dao je i SAD. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahvalio se američkom predsjedniku Joeu Bidenu u telefonskom razgovoru.

“Joe, želim ti dati jasnu sliku teške situacije s kojom se suočavamo. Napad kakav se dogodio u subotu nismo vidjeli od Holokausta. Imamo stotine masakriranih, obitelji ubijene u svojim krevetima, silovane žene, otetu djecu. Ovakvo divljaštvo nismo vidjeli u povijesti zemlje, ovo je gore od ISIS-a.”

Gaza (Foto: Screenshot/YouTube

“SAD je poboljšao položaj svoje vojne sile u regiji kako bi ojačala naše odvraćanje. Spremni smo uložiti dodatnu imovinu po potrebi. Bilo kojoj zemlji, bilo kojoj organizaciji, bilo kome tko razmišlja o prednostima ove situacije imam jednu riječ – NEMOJ. Naša su srca možda slomljena, ali naša je odluka jasna!”

Za eskalaciju nasilja između Izraela i Hamasa ruski predsjednik Vladimir Putin okrivio je SAD. Poručio je da je ključno riješiti pitanje uspostave palestinske države. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izraelsko bombardiranje Gaze u znak odmazde nazvao je masakrom. Papa Franjo je poručio da je zabrinut za nedužne Palestince u Gazi te pozvao na oslobađanje taoca.

“Ekstremizam ne pomaže u postizanju rješenja sukoba, nego raspiruje mržnju, nasilje i osvetu te uzrokuje patnju dvaju naroda. Bliskom istoku ne treba rat nego mir; mir izgrađen na pravednosti, dijalogu i na hrabrosti bratstva.”

Humanitarna kriza na ratištu se produbljuje. Osim što su ljudi bez hrane i skloništa, jedina elektrana u Gazi prestala je s proizvodnjom struje jer je ostala bez goriva.

A da je Izrael odgovorom na napad Hamasa možda prekršio međunarodno pravo, poručio je šef europske diplomacije Josep Borrell. “Izrael se ima pravo braniti, ali neke odluke nisu bile u skladu međunarodnog i humanitarnog prava”, objasnio je Borrell te istaknuo potrebu za nastavkom financiranja palestinskih vlasti nakon napada Hamasa na Izrael.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i čelnik oporbe Benny Gantz dogovorili su formiranje izvanredne vlade, javlja BBC. Dvojac će zajedno s ministrom obrane uspostaviti ratni kabinet što znači da se tijekom ratnog razdoblja “neće promicati nikakvi prijedlozi zakona ili vladine odluke koji se ne tiču vođenja rata”, a sva će se imenovanja na više dužnosti automatski produžavati tijekom ratnog razdoblja.
Netanyahu je prvi pozvao oporbene čelnike – Yaira Lapida i Bennyja Gantza – da to učine u subotu nakon iznenadnog napada Hamasa.

Kabinet za upravljanje ratom će uz ova tri člana imati i dva dodatna dužnosnika koji će služiti kao promatrači. “U ime Stranke nacionalnog jedinstva ukupno pet ministara bez portfelja bit će dodano u političko-sigurnosni kabinet (s jednim od njih kao promatračem): Benny Gantz, Gideon Sa’ar, Gadi Eisenkot i još dva ministra. Ovo je za vrijeme trajanja rata”, poručeno je.