RAT NA BLISKOM ISTOKU: Biden pozvao Izrael da odgodi kopnenu ofenzivu

Rat na Bliskom istoku ne jenjava. Izrael nastavlja s brutalnim napadima na Pojas Gaze, a broj preminulih raste iz sata u sat. SAD i saveznici pozvali su Izrael da postavi jasne ciljeve ako i kada pokrene kopnenu invaziju na Gazu te da poseban naglasak stavi na izbjegavanje civilnih žrtvi.

Izvor: Media servis

Američki predsjednik Joe Biden poručio je da bi Izrael trebao odgoditi potencijalnu kopnenu invaziju na Gazu dok više taoca ne izađe. U međuvremenu je Hamas oslobodio dvije američke taokinje. Taj čin je pohvalio američki državni tajnik Antony Blinken te istaknuo da se hitan rad na oslobađanju svih taoca mora nastaviti.​

​Uvjeti u Gazi se pogoršavaju, a humanitarne agencije upozoravaju da će bolnice uskoro ostati bez goriva. Ondje bi uskoro trebala doći pomoć koja je zaglavila u Egiptu. Biden tvrdi da će stići u roku do 48 sati, a poruka UN-a je da su kamioni koji se nalaze na južnom prijelazu Rafah “razlika između života i smrti”.

U Egiptu se danas održava summit o krizi u Gazi. Okupit će lidere i šefove diplomacije nekoliko arapskih i europskih zemalja, no dolazak nisu najavili američki predstavnici, glavni saveznici Izraela. Podsjetimo, u napadu Hamasa na Izraela i njegovom odgovoru na palestinsku eklavu poginulo je više od 1400 osoba u Izraelu te 4100 Palestinaca.