RAT JE UŠAO U 70. DAN: Rusi granatirali Donjeck i Lavov – nove žrtve i razaranja

Na istoku Europe još jedna besana noć. U ratu koji bijesni gotovo dva i pol mjeseca još uvijek nema značajnih pomaka, no trupe Vladimira Putina noćas su nastavila granatiranja.

Izvor: Media servis

Nastradali su Lavov u kojemu su pogođene trafostanice, dok je u granatiranju Donjecka poginulo najmanje 10 osoba, a mnogi su ranjeni rekao je tamošnji guverner Pavlo Kiriljenko. Već tradicionalno Rusi granatiranju i Mariupolj, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osvrnuo se na stanje u tom lučkom gradu kao i najnovije uspjehe spašavanja civila.

“Oni nastavljaju masovne napade na Azovstalj. Žele srušiti čitav kompleks. Mnogo puta su mi rekli da nitko ne može biti spašen, da je to nemoguće. Ipak, 156 osoba sada je evakuirano u Zaporižje. Ovo još nije pobjeda, ali je rezultat. I vjerujem da ima nade i za ostale. Ruska vojska oštro je reagirala na naše uspjehe raketiranjem mnogih naših gradova.”

Za to vrijeme britanska obavještajna služba tvrdi da je Rusija rasporedila 22 taktičke skupine bataljuna u blizini Izjuma u svom pokušaju napredovanja sjevernim dijelom Donbasa. U obraćanju ukrajinskom parlamentu britanski premijer Boris Johnson priznao je da je Zapad napravio veliku pogrešku koju ovaj put neće ponoviti.

“Mi koji smo vaši prijatelji moramo biti ponizini pred onim što se dogodilo 2014. Istina je da smo tada bili spori i da smo Vladimiru Putinu odmah trebali uvesti sankcije. Ne smijemo ponoviti istu pogrešku”.

Zbog ruske agresije stižu nove sankcije, kaže šef europske diplomacije Josep Borell.

“Novi paket sankcija bi utjecao na već uključene dimenzije. Bankarstvo jer bi bilo još ruskih banaka koje bi bile isključene iz SWITF-a, kao i energentiku. Radimo na tome da pripremimo prijedloge koji će limitirati uvoz energetskih proizvoda iz Rusije, prvenstveno nafte.”

Nove sankcije i Putin je uveo Zapadu. Zabranio je financijske transakcije sa sankcioniranima te dozvoljava ruskim kompanijama i osobama koje su na udaru sankcija da ne ispunjavaju svoje ugovorne obveze prema Zapadu.