RAT JE 84. DAN: Evakuiraju se vojnici iz čeličane Azovstal – pregovora nema

Pregovori između Rusije i Ukrajine o okončanju rata su na čekanju. Rusija kaže da se Ukrajina “praktički povukla” iz pregovora, dok Kijev krivi Moskvu što nije uspjela napraviti kompromis.

Izvor: Media servis

Ukrajina radi na sljedećim fazama operacije za evakuaciju vojnika iz čeličane Azovstal u Mariupolju. U utorak je još sedam autobusa napustilo čeličanu Azovstal u pratnji proruskih snaga, ali još nije jasno kakav je status evakuiranih vojnika i na koji će način biti tretirani, jer su odvedeni u područja pod ruskim nadzorom.

Ukrajina želi da se njezini vojnici, posljednji branitelji južnog lučkog grada, razmjene za zarobljene ruske vojnike. Rusija je zatražila od svog Vrhovnog suda da ukrajinsku pukovniju Azov proglasi terorističkom organizacijom, objavilo je rusko Ministarstvo pravosuđa.

U redovnom noćnom obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski komentirao je evakuaciju vojnika iz Mariupolja…

“Nastavlja se operacija spašavanja ukrajinskih vojnika iz Mariupolja, ali je za to potrebno još vremena. Pratimo sitauciju, a u sve su uključeni najutjecajniji međunarodni posrednici.”

Zelenski je rekao da je telefonski razgovarao s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom. Među ostalim, izvijestio ga je o operaciji spašavanja vojske iz Azovstala i pregovaračkom procesu. Dvojica čelnika također su razgovarali o pripremi šestog paketa sankcija, mogućim načinima izvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda i ukrajinskom zahtjevu za status kandidata za članstvo u EU.

I 75. filmski festival u Cannesu počeo je na otvorenju u političkom tonu video porukom ukrajinskog predsjednika Zelenskog koji je iz Kijeva rekao da “nam treba novi Chaplin koji će posvjedočiti da film nije nijem” pred ratom.

Njegovo pojavljivanje popratile su duge ovacije svjetske filmske elite okupljene na svečanom otvorenju festivala koji je najavio da će rat biti “svima u mislima”.

“Nastavit ćemo se boriti, nemamo drugog izbora (…) Siguran sam da će diktator’ izgubiti”, dodao je Zelenski, smjerajući na ruskog predsjednika Vladimira Putina i na film Charlieja Chaplina koji je spomenuo više puta.

U Ukrajini “stotine ljudi umiru svakog dana. Oni se neće ustati nakon završnog pljeska (…) Hoće li film šutjeti ili će progovoriti o tome? Ako imamo diktatora, ako ponovno imamo rat za slobodu, sve će ovisiti o našem jedinstvu. Može li film biti izvan tog jedinstva?”, upitao je.

U međuvremenu, međunarodni kazneni sud u utorak je poslao 42-člani tim u Ukrajinu kako bi istražio navodne ratne zločine nakon ruske invazije u, kako je nazvao, najvećim takvim raspoređivanjem u svojoj povijesti.