RAT JE 79. DAN: Ne nazire se kraj – ukrajinske snage žestoko se brane

U Ukrajini bi trebalo početi prvo suđenje za ratni zločin u sukobu. Za to vrijeme dolaze vijesti o nastavku napada na ruske brodove u Crnom moru, te žestokim borbama u Donjecku.

Izvor: Media servis

U Ukrajini bi trebalo početi prvo suđenje za ratni zločin u ovom sukobu. Na optuženičkoj klupi nalazi se 21 godišnji zapovjednik tenkovske jedinice ruske vojske .

Optužen je za ubojstvo 62 godišnjeg nenaoružanoig civila na biciklu.

Naređeno mu je da ubije civila u strahu da ne oda njihov položaj Ukrajinskoj vojsci.

A ukrajinska vojska objavila je da su njezine snage pogodile još jedan ruski vojni brod.

Radi se o pomoćnom brodu Vsevolod Bobrov, jednom od najnovijih u ruskoj floti, koji je prema tvrdnjama ukrajinske strane pogođen kod Zmijskog otoka gdje već nekoliko dana traju ukrajinski napadi na ruska plovila.

Ukrajinska vojska spriječila je ruske oklopne divizije da prijeđu rijeku Siverskyi Donets u Donjecku, pri čemu su nanijele velike gubitke ruskim oklopnim snagama, objavili su britanski vojni izvori.

Također analitičari ukazuju da ukrajinske postrojbe “čiste” prostor oko grada Harkiva kao u slučaju protuofenzive kod Kijeva.

Navode da je moguće da ruske snage napuštaju pokušaj okruživanja ukrajinske vojske u Lisičansku i Severnodonjecku, napominju kako nije sigurno mogu li ruske snage uopće zauzeti spomenute gradove.

Ukrajinske snage uspješno su spriječile ruske pokušaje da prijeđu rijeku Siverski Donjec u Donbasu, objavilo je britansko ministarstvo obrane u svom najnovijem obavještajnom ažuriranju, sa slikama koje pokazuju da je Rusija “izgubila značajne oklopne manevarske elemente najmanje jedne taktičke grupe bataljuna”.