RAT JE 75. DAN: U Moskvi se slavi – evo što je rekao Putin za Dan pobjede

Danas je 75. dan ruske invazije na Ukrajinu. Rusija obilježava Dan pobjede velikom paradom u Moskv – slavi 77. obljetnicu pobjede nad Hitlerovom Njemačkom.

Svoj govor koji je svijet očekivao s nestrpljenjem, Vladimir Putin je počeo riječima: “Poštovani građani Rusije, čestitam vam Dan velike pobjede, zaštita domovine kada se rješavala njena sudbina je uvijek sakralni čin. I danas se borite za naše ljude na Donbasu, za sigurnost naše domovine Rusije”, rekao je Putin, kako prenosi N1.

“Dan pobjede je blizak i drag za svakog od nas. U Rusiji nema nijedne obitelji koja nije nastradala u ratu i sjećanje ne nestaje”, rekao je Putin.

“Bez obzira na sve nesuglasice u međunarodnim odnosima, Rusija je uvijek nastupala za sustav stvaranja nedjeljive međunarodne sigurnosti”, rekao je Putin.

“Prošle godine prizivali smo Zapad, ali uzalud, zemlje NATO-a nisu htjeli čuti naše interese, zato što su imali druge planove, da izvrše krvničke operacije na Donbasu, da unište Krim. Blok je počeo osvajanje teritorija pokraj naših granica i sve je govorilo da su sukobi s nacistima na koje su se kladili SAD i njihovi prijatelji postali neizbježni”, rekao je Putin.

“SAD posebno nakon raspada SSSR-a je počeo govoriti o svojoj isključivosti. Njihovi sateliti moraju hiniti da ništa ne vide i to gutati, ali mi smo drugačija zemlja i imamo drugačiji karakter. Nikada se nećemo odreći svoje ljubavi prema domovini, običajima i narodima i svim kulturama”, rekao je Putin.

Foto: Screenshot

Poštujemo sve savezničke vojske, američku, britansku i partizane i sve one koji su uništili nacizam i fašizam. Danas vojnici Donbasa zajedno s ruskom vojskom ratuju za svoju zemlju, gdje su ratovali vojnici Manomaha i Potemkina, gdje su položili život brojni heroji. Obraćam se sada i svim snagama na Donbasu i našoj vojsci, ratujete za našu domovinu, za njenu budućnost, da nitko ne bi zaboravio na Drugi svjetski rat i da na svijetu ne bi bilo krvnika i nacista, rekao je Putin.

Klanjamo se mučenicima Odese koji su bili spaljeni u Domu kulture u Odesi. Slavimo i stanovnike Donbasa koji su poginuli u barbarskim napadima neonacista. Sjećamo se i svih onih koji su pali u pravednom ratu za budućnost Rusije, rekao je Putin, održavši minutu šutnje.

Posebnu podršku ćemo pružati djeci poginulih i ranjenih vojnika. Danas sam potpisao odgovarajuću uredbu. Želim i ozdravljenje i oporavak vojnicima i časnicima i zahvaljujem svim liječnicima i medicinskim sestrama koji rade, hvala vam što se borite za svaki život, često pod artiljerijskom paljbom, riskirajući i vlastiti život, rekao je Putin.

Neprijatelji Rusije iznutra je pokušavaju oslabjeti, rekao je Putin, dodavši da u tome neće uspjeti.

“Danas štitite ono za što su ratovali djedovi i pradjedovi. Za njih je smisao života bilo blagostanje i sigurnost domovine. Odanost našoj domovini je glavna vrijednost, štitimo neovisnost Rusije. Oni koji su pobijedili u Drugom svjetskom ratu, pokazali su nam primjer, to je generacija pobjednika. Slava našoj vojsci, slava Rusiji, za pobjedu!”, rekao je Putin na kraju svoga govora.