RAT JE 64. DAN: Rusi mučili i pobili ukrajinske vojnike koji su se predali

Ne prestaje ruska invazija na Ukrajinu. Preostali ukrajinski borci utaboreni u čeličani Azovstal i dalje brane Mariupolj.

Izvor: Media servis

Kod velikog TV tornja u centru Hersona odjeknula je glasna eksplozija, javlja CNN.

U tom se ukrajinskom okupiranom gradu jučer prosvjedovalo, a ruske snage upotrijebile su suzavac i šok granate kako rastjerale prosvjednike, rekao je ukrajinski glavni tužitelj.

Najmanje su četiri osobe ranjene.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pred Vijećem zakonodavaca Sankt Petersburgu je rekao da će svi ciljevi “specijalne vojne operacije” u Ukrajini biti ostvareni.

Dodao je da su planovi Zapada propali i da će se “Rusija brzo osvetiti svim zemljama koje se pokušaju umiješati u konflikt”.

Nakon što je Rusija prekinula dostavu plina Poljskoj i Bugarskoj, Bugarska kaže da je već u cijelosti platila isporuku plina u travnju i optužila energetski div Gazprom za kršenje ugovora.

Varšava pak kaže da će se snaći bez ruskog plina i da ga može nabaviti negdje drugdje.

Europska unija osudila je Rusiju zbog pokušaja “ucjenjivanja” Europe. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je kako je riječ o još jednoj provokaciji Kremlja.

“Nije iznenađenje što Kremlj koristi fosilna goriva da nas pokuša ucijeniti. Europska komisija pripremala se za ovo sa državama članicama i međunarodnim partnerima. Naš odgovor bit će brz, ujedinjen i koordiniran.”

Dodala je kako se će se osigurati da odluka ruskog energetskog diva ima najmanji mogući utjecaj na europske potrošače te da se nastavi rad na osiguranju zaliha energenata.

Kremlj je u međuvremenu odbacio optužbe da koristi plin kao instrument ucjene. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u novom obraćanju naciji osvrnuo se na “energetsku ucjenu” protiv Europe.

“Prekid isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj pokazuje da se nitko u Europi ne može nadati održavanju normalnih ekonomskih odnosa s Rusijom. Rusija vidi ujedinjenu Europu kao metu i što prije se svi na kontinentu slože da ne mogu ovisiti o Rusiji u pogledu trgovine, prije će doći do stabilnosti.”

Sjedinjene Države imaju kredibilne informacije da su ruski vojnici smaknuli ukrajinske vojnike koji su se pokušali predati u blizini Donjecka, rekla je jučer u UN-u američka ambasadorica za pitanja globalnog kriminala, sutkinja Betch Van Schaack.

Rekla je da je SAD zaprimio “uvjerljive izvještaje da osobe smaknute dok su im ruke bile vezane iza leđa”.

“Tijela žrtava pokazuju znakove mučenja. Imamo i zastrašujuće izvješaje o seksualnom nasilju protiv žena i djevojčica”, dodala je.