RAT JE 14. DAN: Sirene diljem Ukrajine, neki se civili spašavaju, oglasio se opet Zelenski

Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je nove operativne informacije. “Počeo je 14. dan herojskog otpora ukrajinskog naroda protiv ruske invazije”, navode.

U sjevernom i sjeverozapadnom smjeru nastavljaju se sukobi u regiji Polisja i Volin te u naseljima Nižin, Ivanytsia, Trostjanec, a nastavlja se i obrana grada Černihiva. Ukrajinske snage nastavljaju braniti i glavni ukrajinski grad Kijev.

Ukrajinske obrambene snage nastavljaju s operacijama na jugu države gdje pokrivaju državnu granicu Ukrajine i obalu, gdje brane aerodrome i kritičnu infrastrukturu.

Na ostalim područjima skupine postrojbi provode stabilizacijsku operaciju i izvršavaju zadaće teritorijalne obrane, navode iz ministarstva.

“U Berdjansku je neprijatelj počeo distribuirati propagandne materijale usmjerene na diskreditaciju vojnog i političkog vodstva naše države”, navodi se u priopćenju ukrajinskog ministarstva.

U Hersonu je otkriveno da su se ruski civili prerušili u civile i krenuli u smjeru grada Nikolajeva.

Prema dostupnim informacijama, među osobljem okupacijskih snaga širi se panika zbog velikih gubitaka u ljudstvu i opremi, navodi ukrajinsko ministarstvo obrane.

Rusija bi u srijedu ujutro od 8 sati po srednjoeuropskom vremenu trebala osigurati humanitarne koridore za civile koji bježe iz Kijeva i još četiri druga ukrajinska grada.

Šef ruskog centra za obranu, Mihail Mizincev rekao je, kako prenosi novinska agencija Tass, da će ruske snage “poštivati režim prekida vatre” od 10 sati ujutro po moskovskom vremenu kako bi osigurale siguran prolaz za civile koji žele napustiti Kijev, Černihiv, Sumi, Harkiv i Mariupolj.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno se oglasio na Facebooku.

“Svijet ne vjeruje u budućnost Rusije, ne govori o njoj. Pričaju o nama. Oni nam pomažu. Spremaju se podržati našu obnovu.

Poslije rata. Jer svi su vidjeli da će za ljude koji se tako herojski brane sigurno doći i ovo poslije rata”, poručio je Zelenski.